BiznisAMD slučajno otkrio planove za Zen 5 i Zen 6 arhitekture

AMD slučajno otkrio planove za Zen 5 i Zen 6 arhitekture

AMD, kao lider u tehnološkoj industriji, konstantno radi na inovacijama i unaprjeđenjima svojih proizvoda. U tom duhu, predstavljeni su detalji o nadolazećim mikroarhitekturama Zen5 i Zen6 koje će donijeti značajne promjene u performansama i dizajnu procesora.

Qualcomm uvelike na AR/VR tržištu – predstavljeni Snapdragon XR2 Gen 2 i AR1 Gen 1

Zen5, koji se često naziva “Nirvana”, označava značajan korak u mikroarhitektonskom razvoju u usporedbi s prethodnom verzijom, Zen4. Unatoč sličnosti u dizajnu, očekuje se značajno poboljšanje IPC-a (Instructions Per Cycle) za oko 10-15%, uz zadržavanje istog broja jezgri.

IPC predstavlja ključnu mjeru performansi procesora, a ovo povećanje će znatno poboljšati ukupnu izvedbu. Planira se izgradnja na 4 nm/3 nm čvorovima, što će omogućiti manju potrošnju energije i bolje performanse.

Samsung Galaxy S24 serija pokazuje ponosno dimenzije

S druge strane, Zen6, poznat i kao “Morpheus”, ide korak dalje s temeljitim promjenama u arhitekturi i dizajnu paketa. Razmatra se mogućnost lansiranja sa složenim konfiguracijama kao što su naslagani CCD-ovi (Core Complex Dies) na vrhu IOD-a (I/O Die), što bi omogućilo performanse do 16 jezgri po CCD-u. To bi moglo značajno proširiti granice performansi.


2 1

Iako su raniji izvori predviđali IPC povećanja od čak 30% za Zen5 u odnosu na Zen4, aktualne informacije smatraju da će realnije povećanje biti između 10% i 15%.

Jony Ive donosi “iPhone umjetne inteligencije”

Ovo je još uvijek značajno poboljšanje i postiže se kroz optimizacije arhitekture. Za Zen6, predviđaju se najmanje 10% povećanja IPC-a u odnosu na Zen5, uz mogućnost dodatnih dobitaka koji će biti poznati nakon službene objave.


naslovna

Jedna od ključnih razlika između Zen5 i Zen6 je u dizajnu samog paketa. Dok će Zen5 zadržati postojeći dizajn s jednom I/O matricom i dva CCD dizajna, Zen6 bi mogao uvesti potpuno novi dizajn s naslaganim CCD-ima na vrhu IOD-a i ultrabrzim silikonskim mostovima između CCD-a.

Android 14 – vrijedi li čekanja

To će omogućiti procesorima Zen6 da podrže kompleks jezgri s čak 32 jezgre, što će otvoriti prostor za vrhunske desktop procesore s 16 jezgri izvedbe po CCD-u.

Ima li bolje gaming mašine od Samsung Galaxy Z Fold5?

Osim toga, Zen5 će donijeti značajno unapređenje u radnim opterećenjima usmjerenim na AVX, dok će zadržati niže termalno-opterećenje u usporedbi s Intelovim konkurentima.

Samsung Galaxy S23 FE dolazi 04.10.2023.

S druge strane, Zen6 će se također fokusirati na poboljšanje jezgri akceleratora XDNA AI/ML s uputama FP-16, te će uvesti novu generaciju Infinity Fabric i memorijskih profila.

U zaključku, AMD nastavlja postavljati visoke standarde u industriji procesora s predstavljanjem mikroarhitektura Zen5 i Zen6. Ove inovacije ne samo da će donijeti poboljšane performanse, već i otvoriti nove mogućnosti u dizajnu i konfiguraciji procesora.

Huawei nova 12 i nova 12 Pro donose novitete – na tržištu krajem godine

Očekuje se da će ove revolucionarne promjene transformirati iskustvo korisnika računalnih sustava u budućnosti. S nestrpljenjem iščekujemo službenu potvrdu i lansiranje ovih revolucionarnih procesora. Sigurni smo kako je ovo “curenje podataka” usporilo AMD za nekih par mjeseci razvoja.

preporucamo.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU