PAMETNI TELEFONIApple iOS 17 (iPadOS 17) ne dolazi na iPhone X i starije...

Apple iOS 17 (iPadOS 17) ne dolazi na iPhone X i starije tablete – ipak ništa od šest godina podrške

Ono o čemu smo pisali odnosno o čemu se nagađalo i govorilo, jučer tijekom WWDC 2023. prezentacije nije istaknuto. Ali je srećom odmah po završetku događaja na Apple službenim stranicama sve vrlo brzo razjašnjeno.

Apple WWDC 2023. – predstavljeni: iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10, tvOS 17, MacOS Sonoma i Apple Vision Pro

Nedavno su se pojavile glasine i navodi kako će nadolazeći iOS 17 svojim dolaskom donijeti i šest godina softverske podrške – što bi bio pomak u odnosu na dosadašnjih pet godina.

No čini se kako su to bile samo glasine odnosno želje velike većine, koje se ipak na kraju nisu ostvarile. Apple je i službeno naveo popis modela (iPhone telefona) koji će imati podršku za korištenje i pokretanje iOS 17 mobilne platforme.

Xiaomi 13 Ultra na globalno tržište dolazi 08.06.2023.

A ona kreće od iPhone XS modela pa sve do aktualne iPhone 14 serije, odnosno iPhone 15. Jer se jako dobro zna kako će dolaskom iPhone 15 modela na tržište doći i iOS 17, a potom će svi ostali onda iPhone modeli dobiti priliku iskušati iOS 17.

Kompatibilni iOS 17 iPhone modeli:

Ako se pitate što je s popularnim iPhone SE modelima, ovdje moramo reći kako je podržana druga i treća generacija iPhone SE modela telefona. Čitav popis kompatibilnih iPhone modela izgleda ovako:

xff 970x250 hr

Ovo bi značilo kako iOS 17 ne podržava rad s Apple A11 Bionic čipom, odnosno „minimalni uvjet” bit će mu Apple 12 Bionic Čip.

Google Tensor G3 – benchmark i značajke na dlanu

Po pitanju iPadOS 17 softvera, podrška je i dalje ostala na razdoblju od pet godina. Čime iPadOS 17 neće biti podržan na prvoj generaciji iPad Pro modela kao niti na posljednjoj petoj generaciji iPada, koji je lansiran sada već davne 2017. godine.

Kompatibilni iPadOS 17 iPad modeli:

tekst1sl2 2

Čitava lista „popis” kompatibilnih iPad modela s iPadOS 17 platformom je:

  • iPad Pro (druge generacije i noviji)
  • iPad Air (treće generacije i noviji)
  • iPad (šeste generacije i noviji)
  • iPad Mini (pete generacije i noviji)

Što znači ako imate model iPhone ili iPad uređaja koji se ne nalazi na ovom popisu, za vas nažalost nema iOS 17 platforme. Već je dolaskom iOS 16 i iPadOS 16 softvera bila dosta naglašena razlika između „starijih” i novijih modela, u pogledu mogućnosti i značajka.

A čini nam se kako će dolaskom iOS 17 odnosno iPadOS 17 platformi to još više biti naglašeno. Dolazak ovih dviju platformi očekuje se krajem rujan, odnosno početkom listopada, nakon što iPhone 15 telefoni budu predstavljeni i dostupni na tržištu.

preporucamo.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU