INTERNETApple vratio VKontakte na App Store

Apple vratio VKontakte na App Store

Apple je vratio aplikacije ruske tehnološke grupe VK na App Store nakon što je ta kompanija pružila dokaz da nije u većinskom vlasništvu ili pod kontrolom sankcionisanog subjekta.

Apple je u septembru uklonio rusku društvenu mrežu VKontakte u vlasništvu VK-a, aplikaciju za e-poštu Mail.ru i druge aplikacije navedene ruske kompanije, kao odgovor na sankcije koje je Velika Britanija nametnula finansijskim institucijama koje poseduju tu rusku kompaniju.

Aplikacije tog developera uklonjene su iz App Store-a, kao što je propisano zakonom, nakon više zahteva upućenih razvojnom programeru da dostave dokumentaciju kako bi se potvrdilo da nisu prekršili sankcije Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon uklanjanja, developer je pružio potrebne informacije potvrđujući da nije u većinskom vlasništvu ili pod kontrolom sankcionisanog subjekta. Stoga su aplikacije vraćene u App Store, rekao je portparol Applea Peter Ajemian u za The Verge.

VKontakte, ruski ekvivalent Facebook-u, jedna je od najpopularnijih društvenih mreža u toj zemlji. Prošle godine Rusija je počela da zahteva od Apple-a da isporučuje svoje iPhone uređaje sa popisom ruskih aplikacija koje korisnici mogu instalirati kao deo procesa postavljanja, uključujući VKontakte i Mail.ru. Kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine u februaru, Apple je prestao da prodaje svoje proizvode u zemlji, a korisnicima je zabranjeno korišćenje Apple Pay-a zbog sankcija nad nekoliko ruskih banaka.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

READ  Apple iPhone 15 koristiti će Sony senzor kamere – to potvrđuje Tim Cook

DRUGI UPRAVO ČITAJU