INTERNETBrojevi telefona gotovo pola milijarde korisnika WhatsApp-a prodaju se na Dark webu

Brojevi telefona gotovo pola milijarde korisnika WhatsApp-a prodaju se na Dark webu

Ovih dana pojavila se vest o tome da je neko nepoznat na jednom hakerskom forumu Dark weba prodaje ogromnu bazu podataka, navodno usko vezanu uz Metine aplikacije za dopisivanje, WhatsApp. Prodavci tvrde da je reč o bazi iz 2022. godine, koja sadrži čak 487 miliona telefonskih brojeva registrovanih na WhatsApp-u.

Zahvaćeno skoro 163 hiljade srpskih brojeva
Nakon prvih informacija o tome, neki portali uspeli su se domoći jednog dela te baze, pa su vrlo brzo potvrdili da je reč o autentičnim podacima. U bazi su navedeni telefonski brojevi iz ukupno 84 zemlje sveta. Najviše ih je iz Egipta (44,8 miliona), Italije (35,7 miliona) i SAD-a (32,3 miliona). Na listi zahvaćenih zemalja u ovom curenju podataka je i Sebija, odakle su stručnjaci pobrojali 162.898 telefonskih brojeva.

Osoba koja prodaje ovu bazu podataka ne otkriva kako su brojevi telefona prikupljeni. Moguće je da je reč o direktnoj krađi podataka iz WhatsApp-ovih internih sistema, ili pak o nekoj nepoznatoj metodi masovnog prikupljanja podataka (“scrapanja”), što je zabranjeno u samim uslovima korišćenja ove Metine usluge.

Kako bilo, reč je o ilegalnom prikupljanju podataka i “još ilegalnijoj” prodaji istih. Iz Mete se za sada nisu oglasili o ovom slučaju, a sigurno je da će morati – barem kad je reč o evropskim tržištima, gde privatnost ovakvih podataka potpada pod strogu regulativu Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Kolika je opasnost?
Kod ovakvog curenja podataka, gde ne postoje kombinacije korisničkih imena i lozinki, niti su brojevi telefona direktno povezani sa korisničkim nalozima, nema direktne opasnosti od upada hakera u razne sisteme, krađe identiteta i sličnih aktivnosti. Ali, velike baze kontakata se mogu koristiti za slanje spama, raznih phishing poruka, sumnjive marketinške aktivnosti, a u nekim slučajevima i za razne oblike prevara. Korisnicima WhatsApp-a stoga se preporučuje da budu na oprezu, pogotovo ako počnu da dobijaju poruke od nepoznatih pošiljalaca.

READ  Twitter će opet omogućiti navigaciju između tweetova ''svajpovanjem''

brojevi telefona gotovo pola milijarde korisnika whatsapp-a prodaju se na dark webu

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU