TutorijaliČemu služe domene i kako ih zakupiti?

Čemu služe domene i kako ih zakupiti?

Contents

Kao jedna od glavnih stvari kod svake web stranice ističe se domena, koja predstavlja adresu te web stranice i preko koje korisnici pristupaju stranici.

Čemu služe domene i kako ih zakupiti? Osim same domene, za izradu web stranice potrebni su još sadržaj, web hosting na koji se postavlja sadržaj i po potrebi SSL certifikat.

Više o samom procesu kreiranja web stranica, kako odabrati prikladno ime domene i ekstenziju, te što vam je sve potrebno za izradu web stranice pročitajte u daljnjem tekstu.

Što su domene?

Najlakši mogući način za objasniti domenu je adresa web stranice. Ona predstavlja poveznicu između osobe koja pristupa web stranici i web hostinga koji toj osobi prikazuje sadržaj te web stranice.

Domena se sadrži od glavnog dijela i ekstenzije, a sam odabir domene nije lak proces. Svaka domena je unikatna i ako je već registrirana, morate potražiti drugi naziv.

Ekstenzija domene ili popularnije zvan nastavak su slova koja se nalaze iza točke, a najpopularnije su ekstenzije .com, .net ili u hrvatskoj .hr.

Osim njih razlikuju se i neke manje popularne ekstenzije poput .agency, .gov, .io i slične, a stvorene su zato što se internet širi iz dana u dan i ponestaje normalnih naziva domena na popularnim ekstenzijama.

Ovisno o tome kakvu web stranicu ili blog planirate kreirati, ovisi i domena koju ćete odabrati, a sve o tome kako odabrati domenu i kako ju registrirati pročitajte u nastavku.

Čemu služe domene?

Odabir i registracija domene

Iako s tehničke strane gledišta domene služe samo kao veza korisnika i web hostinga, one zapravo predstavljaju i brend web stranice.

Upravo zbog toga važno je da s odabirom domene ne žurite i da odaberete što kraće, lakše pamtljivo i smislenije ime.

Dva su najpopularnija odabira domena, a to su exact match domena (koja predstavlja točno ono čime se bavite) ili domena naziva brenda (ime tvrtke). 

Provjeru domene možete odraditi kod svakog registra. Za web stranice čije je ciljano tržište hrvatska najbolji odabir je .hr domena, dok kod web stranica za opća tržišta možete birati i domenu neke druge ekstenzije poput .com ili .net.

Morate imati na umu da će Google.hr bolji rang dati web stranicama s .hr domenama, no nije samo domena razlog rangiranja, već cjelokupna optimizacija za tražilice i sadržaj web stranice. 

Nakon što ste odabrali savršeno ime domene, vrijeme je za sljedeći korak, a to je registracija. Domenu ne kupujete zauvijek, već je registrirate na period od minimalno godine dana. Mnogi registri nude jeftine domene, no veoma je bitno da je registar poznat i pouzdan.

Kod registra domena ukucajte domenu koju želite registrirati, dodajte u košaricu, te ispunite sve potrebne podatke.

Nakon toga uplatite novac putem kartice i to je to. Vaša domena je u svega nekoliko minuta registrirana i spremna za povezivanje s web hostingom!

cemu sluze domene
Šta je domena?

Web hosting je server web stranice

Nakon kupnje domene, još jedna stvar je neophodna da bi web stranica bila online, a to je web hosting. Web hosting je server na kojem se nalaze svi podatci web stranice i koji ih šalje posjetitelju.

Postoje mnogi online tutorijali koji će vam pokazati kako da povežete domenu i web hosting, a ovisno o potrebi obratite pozornost i na različite hosting pakete.

S tehničke strane sve su domene jednake i nema razlike u brzini učitavanja web stranice, već je to posao web hostinga.

Stoga obratite pažnju koji hosting kupujete i koliko on posjetitelja može primiti i koliko sadržaja možete staviti na njega.

Hosting, kao i domenu zakupljujete na određeni period, no kod hostinga minimalni period zakupa nije godina dana nego mjesec.

cemu sluze domene
Čemu služe domene i kako ih zakupiti?

Treba li vam SSL certifikat?

Već u uvodu smo spomenuli SSL certifikat, koji služi za zaštitu podataka korisnika web stranice, no ovisno o tipu web stranice ovisi i je li vam SSL certifikat potreban.

On je transportni protokol koji onemogućuje curenje informacija koje se upisuju na vašoj web stranici do treće osobe i tako vama i korisniku garantira sigurnost podataka.

Sve podatke koje je korisnik upisao na vašu web stranicu SSL certifikat kriptira i onda se na taj način prosljeđuju. Upravo zbog toga je njihovo presretanje i iščitavanje nemoguće. 

SSL certifikat neophodan je za sve web stranice na kojima korisnici upisuju neke privatne i važne podatke, poput recimo web trgovina gdje bi bez SSL certifikata podaci kartice od korisnika mogli otići u krive ruke.

On podiže sigurnost i autoritet vaše stranice i korisnicima pruža zaštitu.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU