TutorijaliDomena je početak kreiranja svake web stranice

Domena je početak kreiranja svake web stranice

Contents

Registracija domene na godinu dana

Domena se kupuje, no na period od godine dana ili više. Kada ste odabrali odličnu, slobodnu domenu, sljedeći korak je njena registracija. Ovaj korak zahtjeva uplatu novca određenom registru domene koji ste odabrali, te će nakon vaše uplate oni registrirati domenu na vaše podatke. Vi tada postajete vlasnik i dobivate pristup domeni. Kako bi ona ostala u vašem vlasništvu, neophodno je da je svake godine produljujete ili da odmah registrirate na više godina.

Web hosting je server web stranice

Kako bi vaša web stranica bila dostupna online, potrebna vam je domena, no da bi se na stranici nalazio neki sadržaj, potreban vam je web hosting. To je server na kojem se pohranjuju podatci vaše web stranice (dizajn, sav tekst, slike i video…), koji korisniku koji pristupi domenu šalje te podatke i prikazuje stranicu. 

Web hosting može se iznajmiti kod raznih registra domena i hosting poslužitelja, a jedan od njih je i plus.hr. Svaki hosting se razlikuje ovisno o količini datoteka koje server može primiti, broju posjetitelja koji može biti na vašoj web stranici, te brzini kojom će se ona učitavati. Većina hosting poslužitelja u ponudi ima razne web hosting servere, na koje postavljate svoje web stranice.

U slučaju da planirate imati samo jednu web stranicu, tada je najosnovniji hosting dovoljan. Ako planirate imati više web stranica, tada se možete odlučiti na kupnju shared web hostinga, na koji se može postaviti više stranica. Veoma je bitno da unaprijed znate o čemu će biti vaša stranica, koliku posjećenost planirate imati i prema tome birate web hosting paket koji zadovoljava vaše potrebe.

Slični postovi:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU