ZANIMLJIVOSTIDPD onemogućio AI četbota nakon što ga je kupac naučio da psuje...

DPD onemogućio AI četbota nakon što ga je kupac naučio da psuje i kritikuje

DPD, poznata londonska firma za dostave, bila je primorana da deaktivira dio svog online četbota (chatbot), pokretanog vještačkom inteligencijom (AI), nakon što je nezadovoljni kupac uspio da prilagodi AI da iznosi psovke i kritike protiv kompanije, izvještavaju britanski mediji danas.

Muzičarka Ešli Bošam (30) je pokušavala locirati izgubljenu pošiljku, ali nije dobila korisne informacije od chat-bota, prenosi Gardijan.

Nakon neuspjeha u dobijanju odgovarajućih informacija, odlučila se malo zabaviti i počela je eksperimentisati kako bi saznala koliko četbot može. To je pokrenulo niz događaja koje je Bošam opisala kao „haos“.

Počela je tražeći od AI-a da joj ispriča vic, ali je brzo prešla na natjeravanje chat-bota da napiše pjesmu koja kritikuje samu kompaniju. Nakon nekoliko narednih razmjena, četbot je počeo koristiti psovke, a zatim je krenuo i da kritikuje kako samu kompaniju, tako i sebe. Bošam je opisala četbota na Twitteru, napisavši:

„Potpuno je beskoristan u odgovaranju na bilo kakva pitanja, a kada sam ga zamolila, rado je sastavio pjesmu o tome koliko su i on i zaposleni u DPD-u užasni kao kolektiv. Nakon nekoliko upita, AI četbot je počeo i da psuje.“ Njena objava o ovome stekla je 800.000 pregleda u roku od 24 sata.

it-mixer.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU