TutorijaliDvije vrste hr domena

Dvije vrste hr domena

Postoji nekoliko različitih vrsta domena, no generalno ih možemo podijeliti na globalne i nacionalne. Globalne domene su najraširenije i odlične su za sve one koji svoje poslovanje ili općenito svoje web stranice planiraju usmjeriti prema globalnom tržištu. Najpoznatija globalna domena je zasigurno ona s com ekstenzijom. Planirate li svoje web stranice ipak više usmjeriti prema domaćem tržištu i domaćim posjetiteljima, onda će nacionalna domena biti odlično rješenje. Svaka država ima svoju nacionalnu domenu te se po ekstenziji može prepoznati o kojoj državi je riječ. Kod Hrvatske je to hr domena.

Contents

Hrvatska nacionalna domena

Hrvatska nacionalna domena, ili skraćeno hr domena, lako se može prepoznati po skraćenici hr. Naziv domene odvojen je točkom od ekstenzije, a ukoliko vidite hr ekstenziju, onda znate da je riječ o hrvatskoj nacionalnoj domeni.

Budući da svakom nacionalnom domenom upravlja neka organizacija u toj državi, bilo je logično za očekivati da će upravo Carnet dobiti tu mogućnost upravljanja u Hrvatskoj. Riječ je o tvrtki koja je već dugo prisutna na hrvatskom tržštu, s odličnom infrastrukturom te sposobnim kadrovima. Upravo zbog toga, Carnet ima prava upravljanja još od davne 1993.g. A hr domena je dostupna u dva oblika, kao besplatna i naplatna.

hr domena

Besplatna hr domena

Besplatna hr domena dostupna je svim fizičkim i pravnim osobama koje obavljaju neku samostalnu djelatnost koja je registrirana u Hrvatskoj. To zapravo znači da ćete moći registrirati besplatnu hr domenu u slučaju da imate tvrtku, obrt, udrugu ili neku organizaciju ili ako ste samostalni djelatnik. No, ovdje je bitno odmah napomenuti i dvije velike razliku u odnosu na naplatni oblik hr domene. Naime, svatko može registrirati samo jednu besplatnu hr domenu. Kod naplatnih to nije slučaj i možete ih registrirati koliko želite. A druga razlika odnosi se na sami naziv besplatne hr domene. U slučaju besplatne varijante, bit ćete ograničeni određenim pravilima kojih se morate pridržavati prilikom odabira naziva. A prema tim pravilima, u naziv morate uključiti registrirano ime vaše tvrtke, obrta, organizacije ili ime vas kao fizičke osobe. Imate jedinu tu slobodu da se možete poslužiti skraćenom verzijom naziva.

youtube video

Registracija besplatne hr domene

Besplatna hr domena može se registrirati uz posredstvo raznih tvrtki koje vam taj proces mogu i ubrzati. No, ukoliko baš sami želite sve odraditi, može se posjetiti web stranica https://domene.hr/portal/register/hr. Ovdje ćete prvo unijeti tražene podatke, a u sljedećem koraku će vas sustav zatražiti određene dokumente koje morate poslati poštom ili prenijeti digitalnim putem. Sustav će vam nakon toga dati da sami upišete naziv domene te vam ponuditi i neka alternativna rješenja. Ukoliko se odlučite za jedno od tih ponuđenih rješenja, vaša besplatna hr domena će biti odmah registrirana i spremna za korištenje. U suprotnom, morat ćete ipak malo pričekati dok se vaš zahtjev obradi. No, rješenje o registraciji domene biste trebali dobiti unutar 24h.

Naplatna hr domena

Naplatna hr domena je po izgledu slična besplatnoj, no za nju ćete ipak morati izdvojiti određeni novačani iznos. No, ona vam zbog toga omogućava puno više. Prije svega, niste ograničeni samo na jednu domenu, već ih možete registrirati koliko god želite. A uz to, nećete imati gotovo nikakva ograničenja kada je u pitanju odabir naziva domene. No, bit ćete ograničeni samo jednim faktorom, koji je isti bez obzira radi li se o globalnoj ili nacionalnoj domeni. A to je slobodna domena. Naime, hr domena koju želite registrirati mora biti slobodna, inače nećete moći niti pristupiti postupku registracije. Srećom, to se vrlo lako i brzo može provjeriti i upravo je to prvi korak kad krenete vršiti registraciju naplatne hr domene.

Registracija naplatne hr domene

Ako ste ikad vršili registraciju neke globalne domene, onda nećete imati nikakvih problema s registracijom naplatne hr domene jer je riječ o gotovo identičnom postupku. Prije registracije, morate se odlučiti za tvrku putem kojem ćete to izvršiti. Takve tvrtke nazivaju se registrari i postoji ih nekoliko u Hrvatskoj. Neke od njih nude i razne druge usluge pa ako vam bude potreban hosting i slične usluge, moći ćete sve obaviti na jednom mjestu.

Nakon što ste se odlučili za jednog od tih registrara, možete pratiti jednostavne postupke za registraciju na njihovim stranicama. Uglavnom se sve svodi na ispunjavanje obrazaca korak po korak tako da ne biste trebali imati problema s registracijom.

Hr domena je odličan način da dođete do novih domaćih posjetitelja pa ako vam je to cilj, razmotrite koje su vam sve opcije dostupne kada je u pitanju hr domena.

Ako vam treba nova tinta za printer Canon, onda si pročitajte članak na tu temu tako da slijedite linku.

Slični postovi:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU