INTERNETEdge browser šalje slike koje vidite Microsoft-u

Edge browser šalje slike koje vidite Microsoft-u

Jedna relativno nova usluga koju pruža Microsoft-ov pregledač Edge šalje slike koje ste pregledali na internetu nazad Microsoft-u. Nova funkcija nazvana “Poboljšanje slika u Microsoft Edge” izazvala je neke zabrinutosti u vezi sa privatnošću. Ova funkcija je dizajnirana da poboljša slike niske rezolucije, čineći ih oštrijim i poboljšavajući osvetljenje i kontrast.

Za razliku od funkcije “Video Super Resolution” koja koristi lokalne resurse za poboljšanje kvaliteta videa prikazanog u Microsoft Edge-u, slike koje se dostavljaju usluzi “Poboljšanje slika” se šalju Microsoft-u radi obrade dok se učitavaju u Edge-u. Ovo je podrazumevano omogućeno, tako da korisnici moraju ručno isključiti ovu opciju ako ne žele da se njihove slike šalju.

Korisnici Edge Canary verzije primetili su razliku u opisu funkcije nakon ažuriranja. Pod opcijom “Poboljšanje slika u Microsoft Edge” u podešavanjima, sada se navodi “URL-ovi slika će biti poslati Microsoft-u radi pružanja super rezolucije”.

Microsoft nudi korisnicima Edge-a različite kanale ažuriranja. Canary kanal ima dnevna ažuriranja i najnapredniji je od svih kanala. Ako želite pristup najnovijim ažuriranjima, ona će se prvo pojaviti ovde. Međutim, uz to ide i određen broj grešaka.

Ovo nedavno ažuriranje takođe je donelo mogućnost detaljnijeg upravljanja slikama sa kojih sajtova treba vršiti poboljšanje.

Kako onemogućiti ovu uslugu:
Ako želite da isključite uslugu “Poboljšanje slika”, evo kako to možete uraditi:

1. U Edge-u, otvorite meni Settings i odaberite “Privacy, search, and services” (edge://settings/privacy).
2. Pomerite se nadole do sekcije Services i pronađite stavku “Enhance images in Microsoft Edge”.
3. Prebacite prekidač na Off.

Dok smo već kod toga, ukoliko već pregledate opcije privatnosti, primetićete da se nalazi i opcija “Show Collections” i “Follow content creators in Microsoft Edge”. Ako ne koristite aktivno ovu funkciju, možda biste želeli da je isključite. Ova funkcija je otkrivena da prati svaki pojedinačni URL koji posetite i šalje ih Microsoft-u.

Navodno, Microsoft radi na rešavanju ove neželjene funkcionalnosti.

www.itvesti.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU