INTERNETFBI: Kina bi mogla da iskoristi TikTok za ''operacije uticaja''

FBI: Kina bi mogla da iskoristi TikTok za ”operacije uticaja”

TikTok je u samo nekoliko godina ugrozio lidere na tržištu društvenih mreža poput Facebook-a i Instagram-a. Iako je broj korisnika Zuckerbergovih mreža i dalje veći, popularnost TikTok-a, pogotovo među mlađim korisnicima, sve je veća.

Ali to nije problem samo za Marka Zuckerberga već i za ceo Zapad. Tako barem smatra direktor FBI-a Chris Wray, koji je još jednom podsetio da TikTok kontroliše kineska vlada koja “ne podržava naše vrednosti”.

Direktor FBI-a kao glavni problem naglašava činjenicu da kineska vlada upravlja algoritmom za preporuke na toj društvenoj mreži, što znači da mogu da manipulišu sadržajem i iskoristiti ga za “operacije uticaja”, kako ih je nazvao. Takođe, kineska vlada ima i mogućnost prikupljanja korisničkih podataka pa je celokupnu situaciju nazvao zabrinjavajućom.

Njegovo razmišljanje nije novo te na isti problem različiti američki zvaničnici upozoravaju godinama. Dovoljno je samo setiti se kako je Trump nameravao zabraniti TikTok u SAD-u još dok je imao dužnost predsednika.

TikTok se u više navrata pokušavao distancirati od kineske kompanije (ByteDance) čiji je deo, ali među zapadnim zemljama uvek postoji sumnja kako bi ta mreža mogla predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti, kažu na stranici Axios. Inače, TikTok je počeo širiti svoj uticaj u SAD-u pre 5 godina, nakon što je ByteDance preuzeo popularnu aplikaciju Musical.ly i povezao je sa TikTok-om.

Iz TikTok-a kažu, a to je nedavno pred posebnim senatskim odborom u SAD-u potvrdila i izvršna direktorka Vanessa Pappas, da kineski zvaničnici nemaju pristup korisničkim podacima i da TikTok podatke o američkim korisnicima ne skladišti u Kini.

DRUGI UPRAVO ČITAJU