ZANIMLJIVOSTIGdje je Teslin Roadster lansiran u svemir?

Gdje je Teslin Roadster lansiran u svemir?

​SpaceX je 6. februara 2018. lansirao stari Tesla Roadster i lutku nazvanu Starman, u svemir na svojoj raketi Falcon Heavy.

Obe kompanije su povezane sa Ilonom Maskom, tako da je bilo lakše realizovati ovaj poduhvat.

Prošlo je pet godina od lansiranja, pa je zanimljivo da saznamo gdje se nalazi ovaj dvojac svemirskih putnika.

Prema veb stranici whereisroadster.com, koja prati nosivosti od lansiranja, Roadster putuje po eliptičnoj orbiti koja se približava Zemljinoj orbiti i ide sve do orbite Marsa.

Na svoju petu godišnjicu, u ponedjeljak, Roadster je presjekao orbitu Marsa, ali planeta nije bila u neposrednoj blizini jer se u to vrijeme nalazila na drugoj strani Sunca.

NASA je objavila da će se automobil i Starman približiti Marsu 2035. godine, a 2047. i 2050. godine prići Zemlji.

Do sada je Roadster već prešao više od četiri milijarde kilometara u svemiru. To je 70.000 puta više od udaljenosti pokrivene Teslinom garancijom i ekvivalentno je vožnji svim svjetskim putevima 63 puta, tvrde na portalu koji prati putovanje Roadstera i Starmana.

Starman je poslat na ovo epsko putovanje uz zvuke pjesma Space Oddity Dejvida Bouvija, koja je svira na audio-uređaju u automobilu.

Svemir je teško mjesto za putovanje, pa ako se pitate šta je ostalo od Roadstera, ovo su pretpostavke:

Svi materijali poput kože, gume ili boje su se raspali, izloženi ekstremnom zračenju, a muzika odavno ne svira.

Naučnici smatraju da je od automobila ostao samo aluminijumski okvir. Neki procenjuju da će čak i pasti na Zemlju, ali za nekoliko miliona godina.

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

it-mixer.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU