ZANIMLJIVOSTIHarvard dobija AI profesora - IT mixer

Harvard dobija AI profesora – IT mixer

Harvard će na jesen dobiti pojačanje u obliku „AI profesora“ koji će biti zadužen za popularni kurs kodiranja – CS50. Protivnici se već bune, te ističu da je šteta što se odustaje od ljudskih predavača.

Sve izgleda pomalo sumanuto. Postavlja se pitanje zašto AI uopšte podučava ljude, kad već ukida potrebu za običnim profesorima. Spomenuto je i da eksperimentišu s GPT 3.5 i GPT 4 modelima, a u želji da istaknu da je ovaj odjel oduvijek uključivao novi softver u podučavanje, pa je i „AI predavač“ dio te tradicije. Nevolja je i u tome što ni GPT 3.5, niti GPT 4 modeli nisu savršeni kad je kodiranje u pitanju, pa se čini da ova odluka zapravo nije donesena zato što se vjeruje da će koristiti studentima.

Svijet se menja, u to nema sumnje, ali nisu sve promjene dobre. Nije ovo jedini upliv AI alata u školske vode – Bill Gates je u aprilu najavio da će AI djecu učiti da čitaju za oko 18 meseci, pa se čini da čovječanstvo polako zaboravlja da škola nije samo sterilno bubanje činjenica – učitelji su oduvijek bili u samom vrhu važnih osoba u životu svakog đaka. Ostaje nam da vidimo hoće li vještačka inteligencija savladati i tu vještinu.

(PCpress)

 

it-mixer.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU