TutorijaliInternetski prostor je prepun različitih vrsta domena

Internetski prostor je prepun različitih vrsta domena

Internet se neprestano razvija. Pod tim pojmom podrazumijevaju se razne usluge, no mnogi će ga često poistovjetiti s pregledavanjem internetskih stranica. To i ne čudi, s obzirom da ih ima sve više i više i mnogima su one postale osnovno mjesto gdje će prvo potražiti neku informaciju.

Problem sve većeg broja web stranica i njihovog označavanja riješen je uz pomoć domena. One predstavljaju identifikaciju određene internetske stranice uz pomoć jedinstvenog naziva i ekstenzija, koja označava vrstu. Mnogi popularni nazivi već su odavno zauzeti, no uz malo sreće, možda uspijete pronaći i neki slobodan koji vam odgovara.

Contents

Vrste domena

Internetski prostor je danas gotovo pretrpan različitim vrstama domena, a broj novih internetskih stranica iz dana u dan raste. Tako se mogu izdvojiti 3 osnovne vrste:

  • gLTD (generic top level domains)
  • ccTLD (country code top level domains)
  • newTLD (new top level domains)

Svaka od ovih vrsta ima svoja osnovna pravila vezana uz registraciju, ali i svoje prednosti i mane. Više o svakoj od ovih vrsta pročitajte u nastavku.

Generičke top level domene

Ova vrsta domena je najrasprostranjenija na internetu. Riječ je o onima s ekstenzijama com, net, org, biz i info. Za njihovo upravljanje zadužena je glavna organizacija za upravljanje domenama, ICANN. Oni paze da ne može doći do registracije dviju istih, kao i da su zadovoljena sva pravila vezana uz samo određivanje naziva.

Domena s com ekstenzijom je jedna od najčešće korištenih na internetu. Već nekoliko godina su sve najkraće varijante naziva s ovom ekstenzijom zauzete, ali i mnogi drugi zvučni nazivi. O ogromnoj popularnosti ove ekstenzije govori i činjenica kako su neke zanimljive prodane za astronomske cijene. No, čak i ako ne uspijete pronaći slobodnu generičku top level domenu, možete taj isti naziv isprobati na nekoj drugoj ekstenziji.

Nacionalne domene

Nacionalne domene se lako prepoznaju po ekstenziji države. Primjerice, u Hrvatskoj je to hr, u Sloveniji si, u Njemačkoj de, itd. U ovom slučaju, svaka država može postaviti svoja pravila vezana uz samu registraciju, od toga kakav naziv mora biti pa do toga tko je zapravo i smije registrirati. U Hrvatskoj je organizacija Carnet zadužena za njezino upravljanje.

One su odlične za sve one koji se ponajprije žele predstaviti domaćem tržištu, budući da će korisnici i prije nego posjete stranicu, prema ekstenziji znati da mogu očekivati nešto vezano uz domaće tržište.

Domene nove generacije

Zbog sve većeg rasta broja korisnika interneta, ali i sve većeg broja internetskih stranica te ujedno i sve većeg zauzeća domena, javila se potreba za novim ekstenzijama. Tako su stvorene tzv. domene nove generacije. Ima ih jako puno i karakteristične su po tome što se iz njihovog imena može naslutiti o čemu se radi na određenoj stranici. Primjerice, ekstenzija .city je odlična za službene stranice nekog grada,  .company je odlična kao ekstenzija za neku tvrtku i slično.

Zbog velikog broja tih novih ekstenzija, povećala se mogućnost da svaki korisnik dobije naziv koji želi. Odnosno, ako je neka domena koju želite već zauzeta s primjerice com ekstenzijom, odaberite neku iz gomile ovih novih koja vam odgovara.

Registracija domena

Kada napravite svoje web stranice, bit će vam uglavnom potrebne dvije usluge da biste ih mogli postaviti na internet, a to su registracija domena i web hosting. Obje usluge možete ugovoriti putem neke domaće ili strane tvrtke koja ih nudi. Proces same registracije je vrlo jednostavan. Sve što je potrebno je da prvo upišete željeni naziv i ekstenziju. Ako je ta kombinacija slobodna, možete nastaviti s postupkom u kojem ćete morati još upisati svoje osobne podatke te podatke o plaćanju. Nakon provedenog postupka, dobit ćete domenu koju ćete moći koristiti za svoje stranice.

Ako pak kombinacija koju ste unijeli nije slobodna, sustav će vam dati neke prijedloge, a možete i sami početi iznova. Imajte na umu da je moguće da zadržite željeni naziv, ali promijenite ekstenziju.

Neka svi vide vaše internetske stranice

Sada kada imate svoje internetske stranice i registriranu domenu, morate ih negdje postaviti. Za to vam je potrebna posebna usluga, odnosno web hosting. Ova usluga podrazumijeva postavljanje vaše stranice na neki poslužitelj, kako bi one stalno bile dostupne posjetiteljima iz cijelog svijeta.

Nakon što ste ih postavili, preostaje vam još samu vašu domenu povezati s tim stranicama. To je relativno jednostavan postupak, no ako ćete imati problema, uvijek se možete obratiti tvrtki putem koje ste ugovorili web hosting da vam pomogne oko tog postupka.

Slični postovi:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU