BiznisiOS 17.4 beta 1: mogućnost odabira zadanog preglednika i instalacije raznih aplikacija...

iOS 17.4 beta 1: mogućnost odabira zadanog preglednika i instalacije raznih aplikacija – za nas Europljane iOS postaje otvoreniji

Apple je danas učinio dostupnom prvu betu nadolazeće iOS 17.4 inačice. Mišljenja smo kako će upravo ona ostati “duboko urezana” u sjećanja nas Europskih korisnika jer za nas donosi nadasve zanimljive promjene, prema pisanju 9to5Mac one su redom:

  • Mogućnost postavljanja zadanog preglednika (ne treba više biti Safari)
  • Mogućnost instalacije i korištenje aplikacija “trećih strana”
  • Apple smanjuje naknade (isključivo za EU)

Revolucija u Provizijama – Apple smanjuje naknade za EU

S najnovijim izdanjem iOS-a 17.3, Apple najavljuje temeljne promjene u svojoj politici naknada za aplikacije, posebice na tržištu Europske unije (EU).


iphone 15 pro max 4

Razvojni programeri sada imaju priliku značajno smanjiti troškove distribucije svojih aplikacija, a mi ćemo detaljno analizirati ove promjene.

Apple iPhone 16 Pro Max imat će i dalje 48MP ali noviji Sony senzor

Osim smanjenja provizija, uvodi se nova naknada za temeljnu tehnologiju (CTF), posebno usmjerena prema “velikim aplikacijama” koje ostvaruju više od milijun instalacija godišnje. Kako će ove promjene oblikovati pejzaž aplikacija u EU-u, te kako će se odraziti na razvojne programere?

CTF – Kako će nova naknada utjecati na velike aplikacije

Nova naknada za temeljnu tehnologiju (CTF) postavlja se kao faktor koji može značajno utjecati na velike aplikacije. Analizirat ćemo kako će ova naknada biti primijenjena, koliki će utjecaj imati na razvojne programere i hoće li potaknuti promjene u strategijama distribucije.


iphone 15 pro max 2

Alternativna tržišta – iPhone otvoren za raznolikost

S dolaskom iOS-a 17.4, Apple ne samo da mijenja svoje naknade, već otvara iPhone za alternativna tržišta aplikacija. Kako će programeri iskoristiti ovu priliku? Analizirat ćemo korake koje će morati poduzeti kako bi njihove aplikacije bile dostupne izvan App Storea.

Apple iOS 17.4 donosi na AppStore instalaciju aplikacija trećih strana

Ovaj korak predstavlja i izazov i priliku za programere, ali također postavlja pitanje o sigurnosti i transparentnosti u vezi s aplikacijama koje nisu dio Appleova ekosustava.

 Privatnost i inovacije – Nova era u App Store politici

Nove promjene ne samo da se prilagođavaju zakonodavstvu EU-a, već otvaraju put za ravnotežu između privatnosti korisnika i potrebe za inovacijama.

bb2bb2

Uklanjanje monopola na kupnju putem aplikacije i podrška za alternativne trgovine aplikacija predstavljaju ključni korak prema stvaranju konkurentnijeg okruženja.

Apple Vision Pro moguće je prednaručiti – na tržištu 02.02.2024.

Zaključak će istražiti kako će ove promjene oblikovati budućnost digitalne distribucije aplikacija i što korisnici i programeri mogu očekivati od ove nove ere u Appleovom ekosustavu.

Safari više (ne)mora biti zadani preglednik

Apple uvodi značajne promjene u web preglednicima na iPhoneu za korisnike u EU putem iOS-a 17.4. Sada će korisnici moći postaviti zadani preglednik između preglednika trećih strana poput:

  • Microsoft Edge
  • Brave
  • Firefox
  • Google Chrome
  • Opera
  • DuckDuckGo

Ova promjena je odgovor na Zakon o digitalnim tržištima koji stupaju na snagu u ožujku. Osim toga, Apple otvara iPhone za preglednike trećih strana koji koriste različite web motore od Safarija.


iphone 15 pro max 5

Nova API-ja u iOS-u 17.4 omogućit će programerima iskorištavanje ovih značajki, uključujući integraciju preglednika unutar aplikacija.

Apple pustio u opticaj iOS 17.3

Važno je napomenuti da se ove promjene primjenjuju samo na korisnike u EU, dok korisnici izvan EU zadržavaju postojeće stanje bez zadanih preglednika trećih strana i alternativnih web motora.

preporucamo.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU