TutorijaliKalibracija sustava - ručno podešavanje

Kalibracija sustava – ručno podešavanje

kalibracija sustava - ručno podešavanje

Kalibracija sustava – Postavljanje bilo kojeg sustava, pa tako i audio sustava, može biti zahtjevan, čak i frustrirajući posao. Zbog toga se mnogi korisnici odlučuju za automatsko postavljanje sustava. Iako je to odličan kompromis, nećete uvijek na taj način izvući najbolje iz svog sustava. Pravo rješenje je ručna kalibracija sustava, a u ovom tekstu ćemo vam dati nekoliko smjernica koje će vam pomoći da to učinite sami.

Kalibracija sustava – slijedite postavke prijemnika na TV ekranu

Praćenje funkcija na malom zaslonu prijamnika može biti zamorno i nezgodno. Stoga jednostavno povežite svoj AV ili stereo prijamnik s televizorom i pratite postavke na velikom ekranu. Za spajanje novijih receivera potreban vam je HDMI kabel, dok je za malo starije modele receivera potreban RCA kabel.

Upoznajte se s prijemnikom

Naravno, prvo morate pogledati priručnik. Ali pravo upoznavanje s prijemnikom počinje tek kada uzmete daljinski upravljač u ruke i isprobate funkcije. Vjerojatno nećete odmah znati i razumjeti što svaka funkcija znači, ali malo po malo, vidjet ćete gdje je što, upoznat ćete različite funkcije, što će vam olakšati kalibraciju.

Postavite zvučnike

Namještaj koji imate u prostoriji u koju postavljate zvučnike sigurno će utjecati na smještaj zvučnika. Stoga ih možda nećete uspjeti postaviti na idealan način. Kako biste izvukli maksimum, obratite pozornost na osnovna pravila postavljanja zvučnika.

kalibracija sustava - ručno podešavanje

Središnji zvučnik mora biti neposredno ispod ili iznad TV-a. Budući da je on dizajniran za dijalog, što je bliže TV-u, to će vjernije stvoriti iluziju da zvuk dolazi upravo iz slike.

Pokušajte pomaknuti lijevi i desni zvučnik što dalje jedan od drugog. Važno je da su dovoljno udaljeni od središnjeg zvučnika, kako ne bi ometali jasnoću dijaloga. U idealnom slučaju, ova tri zvučnika trebala bi činiti pravilan trokut. Pazite da su svi zvučnici jednako udaljeni, kako biste imali točan zvuk sa svih strana, odnosno kako biste istovremeno čuli zvuk u lijevom i desnom uhu.

Postavite surround zvučnike nasuprot središnjeg, na zid iza vas i ostalih slušatelja. Idealno je ako ih postavite na visinu iznad glave, na oko 120-150 cm.

Kada postavljate subwoofer, izbjegavajte ga postavljati u kut ili odmah do drugog zvučnika. U idealnom slučaju, trebao bi biti u sredini prednjeg ili bočnog zida. Subwoofer također možete postaviti iza sebe, ali neka bude oko 1 m udaljen od vaše glave. Koji god položaj subwoofera odabrali, odmaknite ga od zida najmanje 30 cm.

Kalibracija volumena

Uravnotežite razinu zvuka svakog zvučnika u odnosu na svoju udaljenost. Tako ćete zvuk iz svakog zvučnika čuti jednako glasno, bez obzira na njegovu trenutnu udaljenost od vas. Glasnoću zvuka možete mjeriti na dva načina – slušanjem i pomoću aplikacija za mjerenje decibela. Aplikacija za mjerenje decibela dostupna je za Android i iOS uređaje. Nakon što ste ugodili prvi, u skladu s tim ugodite i ostale.

Kada je riječ o podešavanju subwoofera, najbolji način je usredotočiti se na postizanje ravnoteže i preciznosti u reprodukciji basa. Prvo, važno je pravilno pozicionirati subwoofer u prostoru. Preporučuje se postavljanje subwoofera u blizini glavnih zvučnika, ali ne nužno na istoj liniji. Također, eksperimentirajte s različitim pozicijama subwoofera u prostoriji kako biste pronašli optimalnu lokaciju koja pruža najbolji bas.

Nakon što ste postavili subwoofer, sljedeći korak je podešavanje glasnoće. Da biste to učinili, preporučuje se reprodukcija glazbe ili filma s bogatim basom i postupno povećavanje glasnoće subwoofera dok ne postignete željeni intenzitet basa. Važno je osigurati da subwoofer ne preuzme previše nadzora i ne preplavi ostatak zvučnog sustava, već da pruža dovoljno podrške i dubine za cjelokupno iskustvo slušanja.

kalibracija sustava - ručno podešavanje

Nakon podešavanja glasnoće, vrijeme je za podešavanje frekvencijskog odziva subwoofera. Većina modernih subwoofera ima ugrađene kontrole za podešavanje frekvencije odziva. Počnite s postavljanjem frekvencije odziva na oko 80 Hz, što je općenito preporučena točka presjeka između subwoofera i glavnih zvučnika. Zatim, eksperimentirajte s povećanjem ili smanjenjem frekvencije da biste prilagodili bas prema svojim preferencijama i akustičnim karakteristikama prostora. Prilikom podešavanja frekvencije odziva, obratite pažnju na glazbene ili filmske sadržaje s različitim basovima kako biste provjerili kako subwoofer reproducira različite frekvencije basa.

Pametno je koristiti i testne signale ili profesionalne alate za kalibraciju audio sustava kako biste dobili objektivnu procjenu reprodukcije basa. To može uključivati korištenje specijaliziranih mikrofona i softvera koji analiziraju frekvencijski odziv i pružaju preporuke za podešavanje subwoofera.

Prepustite se užitku

Sada kada ste sve postavili kako treba, pustite omiljeni film, uzmite kokice, opustite se s voljenom osobom i uživajte.

Pročitaj još:

Google Pixel Watch 2 prelazi na Snapdragon W5

Najbolji filmovi na Netflixu u 2023.

Facebook praćenje i kako ga smanjiti na minimum

Kako se zarađuje od TikToka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU