TutorijaliKloniranje diska je vrlo učinkovita metoda

Kloniranje diska je vrlo učinkovita metoda

Tvrdi diskovi u računalima su sve većeg kapaciteta. Do prije nekoliko godina, diskovi veličine jednog gigabajta predstavljali su veliku revoluciju u informatičkom svijetu. Naravno, cijena takvih velikih tvrdih diskova je također bila vrlo visoka. Danas se na tržištu mogu već pronaći diskovi na koje se može pohraniti i više od jednog terabajta podataka. A imate li stari tvrdi disk na kojem više nemate dovoljno mjesta za pohranu, a želite sve podatke prebaciti na drugi, možete se poslužiti metodom koja se naziva kloniranje diska.

Contents

Osnovna funkcija

Kloniranje diska je vrlo učinkovita metoda za kompletno prebacivanje sadržaja jednog diska na drugi, odnosno stvaranja njegove identične kopije. No, to ne znači samo klasično kopiranje podataka s jednog tvrdog diska na drugi. Ako se odlučite za kloniranje diska, tada ćete osim podataka prebaciti i sve vaše osobne postavke, operativni sustav, instalirane aplikacije i slično. Ukoliko biste to sve išli ručno raditi, za taj posao bi vam trebalo jako puno vremena. No, kloniranje diska će vam taj posao znatno olakšati i taj cijeli posao ćete moći vrlo brzo i vrlo jednostavno obaviti. Sami proces možete obaviti putem nekoliko specijaliziranih programa u te svrhe.

youtube video

Korištenje softvera

Za kloniranje diska možete se koristiti brojnim softverskim rješenjima na tržištu. Jedan od najpopularnijih programa za ovo je svakako Acronis True Image, no osim njega jako veliki broj korisnika imaju i Clonezilla, Norton Ghost i drugi. Iako im se sučelje razlikuje te svaki program nudi brojne opcije, u suštini zapravo nude iste stvari. Najzanimljivija opcija je zasigurno stvaranje slike pojedinog hard diska. To znači da ćete pomoću softvera sve vaše podatke pohraniti u jednu datoteku, koja se naziva slika.

Osim samih podataka, kao što su fotografije, videozapisi i slično, pohranit će se i sve vaše postavke, operativni sustav i sve ono što imate na računalu. Tu sliku tada možete raspakirati na bilo koji drugi tvrdi disk te na taj način izvršiti kloniranje diska. To znaći da će se na odredišnom tvrdom disku stvoriti potpuno ista kopija svega što ste imali na onom izvornom tvrdom disku. To je puno bolja opcija od stvaranja obične sigurnosne kopije koja uključuje pohranu samo podataka.

Slični postovi:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU