TutorijaliKloniranje diska kao odlična preventivna metoda

Kloniranje diska kao odlična preventivna metoda

Contents

Računala su danas mnogima nezamjenjiv alat kojim se redovito koriste u poslovne ili privatne svrhe.

Današnji modeli su sve jači po performansama i zbog toga se pomoću njih danas mogu napraviti razne vrste poslova.

Kupujete li novo računalo, a želite sve podatke sa starog diska prebaciti na novi, tada se odlučite za kloniranje diska kao metodu koja će vam u tome pomoći.

Performanse se od modela do modela razlikuju ovisno u ugrađenim komponentama. Svaka komponenta je važna za određeni dio, a vrlo važna komponenta je i disk.

Do prije nekoliko godina uglavnom se koristio samo HDD disk, a danas se sve više koristi i SSD disk kao odlična alternativa.

Kako uraditi kloniranje diska?

Osnovna namjena kloniranja diska

Kloniranje diska omogućuje da se svi njegovi podaci, ali i sve postavke i instalirani programi prebace s jednog diska na drugi.

Ako ste pitate zašto jednostavno ne kopirati podatke bez korištenja te metode, razlika je u tome što biste na taj način kopirali samo podatke.

Kloniranje diska omogućuje da na novi disk prebacite i sve one programe koje ste već instalirali i da u njima budu podešene sve postavke koje ste već jednom namjestili.

Svi oni kojima se dogodila neka havarija pa im je bilo potrebno spašavanje podataka iz SSD diska ili koji često moraju mijenjati diskove i sve više puta instalirati, znaju koliko je vremena potrebno da se sve opet dovede u red.

Zbog toga je gore navedena metoda odlična za takve stvari.

Prevenirajte potencijalni gubitak podataka

Svi oni koji su barem jednom izgubili podatke znaju koliko to može biti stresno. Naravno, postoje određeni načini putem kojih ih se može vratiti, ali taj postupak ne jamči uvijek 100% -tni povrat podataka.

Zato je bolje napraviti određene preventivne mjere pa i u slučaju da dođe do nekog kvara diska, lako možete i sami vratiti izgubljene podatke.

Kloniranje diska je upravo jedna od metoda kojom ćete to postići. Sve se odvija kroz 3 koraka:

  • Napravite kopiju svog diska (kreirat će se tzv. slika diska u kojoj će se nalaziti sve što se nalazilo na disku)
  • Spremite kopiju na sigurno mjesto (neki drugi disk, pohrana u oblaku itd.)
  • Ako vam se pokvari disk, kupite novi i na njega otpakirajte tu sliku diska i opet ćete imati sve kao i prije

Naravno, potrebno je tu sliku diska redovito ažurirati kako biste uvijek u njoj imali najsvježije podatke i sve ostalo.

kloniranje diska
Šta je kloniranje diska?

Softver za manipulaciju diskovima

Danas se na internetu mogu pronaći razne vrste softvera koji služe za kloniranje diskova, spašavanje podataka s diska i slično. Neki od njih su besplatni, a neki se plaćaju.

Naravno, nemojte očekivati čuda od besplatnih rješenja jer su oni nerijetko ograničeni s mogućnostima. No, kloniranje diskova se uglavnom može odraditi i putem nekog od tih besplatnih programa

Proučite upute za onaj program koji preuzmete i ne biste trebali imati problema s tim postupkom. Većina programa napravljena je kroz korištenje različitih čarobnjaka gdje je potrebno samo pratiti sve korak po korak i na kraju ćete dobiti kopiju diska koju je potrebno negdje spremiti.

Pomoć profesionalnih informatičkih tvrtki

Ako niste dovoljno informatički pismeni, uvijek možete potražiti i neku tvrtku koja vam može odraditi kloniranje diska za određenu naknadu.

Isto tako, takve tvrtke nerijetko nude i druge specijalizirane usluge, kao što su spašavanje podataka iz SSD diska, instaliranje operativnih sustava i programske podrške i sl. 

To je odlično rješenje za one koji nisu posve sigurni da će sami znati sve napraviti, a kada je riječ o spašavanju podataka, tada je i bolje taj posao prepustiti profesionalcima koji znaju što rade.

Jer biste ako sami krenete to probati popraviti mogli napraviti više štete nego koristi, odnosno možda kasnije i neće biti moguće zbog toga vratiti sve ili dio podataka.

kloniranje diska
Kloniranje diska kao odlična preventivna metoda

Traženo spašavanje podataka iz SSD diska

Ako niste koristili neku preventivnu metodu, poput ranije opisane u tekstu, može doći do kvara SSD diska te gubitka podataka s njega.

Spašavanje podataka iz SSD diska je moguće, ali ponekad neće biti moguće spasiti baš sve podatke, već samo dio njih. Isto tako, velika je razlika je li riječ o softverskom ili hardverskom kvaru. 

Softverski kvarovi su uglavnom lakši za popravak i podaci se mogu vratiti putem specijaliziranih programa.

Hardverski kvarovi zahtijevaju puno više angažmana oko povrata podataka i za to se tvrtke koje nude te usluge koriste specijaliziranim uređajima.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU