ZANIMLJIVOSTIKoliko je zapravo štetno plavo svjetlo?

Koliko je zapravo štetno plavo svjetlo?

Vjerovatno ste čuli za plavo svjetlo sa digitalnih displeja vaših mobilnih telefona, laptopa, računara itd. i o njegovoj štetnosti.

 

Da li je plavo svetlo veliki negativac kako nam je to predstavljeno?

 

Očigledno, to šteti našim očima i remeti naše cikluse spavanja. Evo dobrih vijesti – plavo svjetlo nije tako velika stvar. Tvrdnje o plavoj svjetlosti su svuda. Ako ste kupili naočare posljednjih godina, vjerovatno su vam čak bila postavljena stakla koja blokiraju plavu boju. Mnoge od ovih tvrdnji zvuče sasvim razumno, što je navelo mnoge ljude da im povjeruju. Istina ipak nije tako jednostavna. Plavo svetlo je svetlo sa plavom nijansom. Takođe poznata kao „visokoenergetska vidljiva“ (HEV – high-energy visible) svetlost, to je jedna od boja vidljive svetlosti koju mogu videti ljudske oči. Boje svetlosti imaju različite talasne dužine, a plava svjetlost je kratke talasne dužine. Što je talasna dužina kraća, to je energija veća. To znači da plava svjetlost proizvodi veće količine energije od drugih boja – otuda i naziv „vidljivo visoke energije“. Jedna jedinstvena stvar u vezi sa plavom svetlošću je da se ljudskim očima ne može efikasno filtrirati. Plavo svjetlo može lako da prođe kroz oko do mrežnjače, a pošto displeji na digitalnim uređajima imaju tendenciju da emituju plavo svjetlo, mnogo toga ulazi u naše oči svakog dana. Otuda dolazi zabrinutost.

 

Šta zapravo rade naočare sa plavim svjetlom?

 

Ne možemo da govorimo o plavom svjetlu, a da ne govorimo o „Plavim svjetlosnim naočarima“ ili „Sočivima koji blokiraju plavo“. Proizvodi koji blokiraju plavo svjetlo — posebno naočare — postali su veoma česti posljednjih godina. Hajde da razgovaramo o tome šta ovi zapravo rade. Blue Light Glasses su neverovatno jednostavne. Imaju sočiva koja su zatamnjena na način da propuštaju crvenu, narandžastu, žutu i ​​zelenu svetlost, ali ne i plavu, indigo i ljubičastu. Nije svo plavo svetlo blokirano, ali blokira mnogo više nego što vaše oči mogu same. Nošenje naočara sa plavim svjetlom ima sličan efekat kao režimi Night Shift ili Night Light na telefonima i računarima. Vidite svijet sa više žute/narandžaste nijanse. Pitanje je da li ovo zaista ima neke koristi?

 

Komfor protiv fiziologije

 

U redu, plavo svjetlo je stvarno, a naočare za plavo svjetlo zaista rade – u smislu da filtriraju malo plave svjetlosti. Ali blokiranje plave svjetlosti je uglavnom rješenje u potrazi za problemom. Hajde da razgovaramo o razlici između udobnosti i stvarnih fizioloških efekata. Nema sumnje da jarko, plavo svetlo sa ekrana može djelovati veoma oštro na vaše oči. Ako ste ikada bili zaslijepljeni ekranom telefona usred noći, tačno znate na šta mislimo. Tamni režim i noćno svjetlo zapravo čine ekrane lakšim za naše oči. Ta eksplozija plave svetlosti može da bude uznemirujuća, ali da li nanosi bilo kakvu fiziološku štetu? Urađeno je dosta studija o uticaju plave svjetlosti na oči. Američka akademija za oftalmologiju (AAO) kaže da trenutno nema naučnih dokaza da plavo svjetlo oštećuje oči ili izaziva naprezanje. Nedavna studija takođe sugeriše da naočare sa plavim svjetlom ne smanjuju naprezanje očiju. Šta je sa spavanjem? Sigurno plavo svjetlo utiče na naše cikluse spavanja, a ekrani telefona su korijen svih naših problema sa spavanjem, zar ne? Uobičajena tvrdnja je da plavo svjetlo zaustavlja našu proizvodnju melatonina, hormona koji nam pomaže da spavamo. Ovo je tehnički tačno, ali možda ćete biti iznenađeni detaljima.

Studija iz 2019. pokazala je da gledanje u ekrane zaista usporava lučenje melatonina. Međutim, nivoi melatonina učesnika su se vratili na normalne nivoe samo 15 minuta nakon što su prestali da gledaju u ekrane. Nisu im ni trebale fensi naočare.

Kao i mnoge stvari, zabrinutost oko plave svetlosti je uglavnom pretjerana. Iako postoje neki validni slučajevi upotrebe naočara sa plavim svetlom, mnogi ljudi smatraju da je plavo svjetlo neprijatno za gledanje, jer stvarno šteti njihovim očima i snu. Uopšteno govoreći, samo treba da odložite telefon i pustite telo da uradi svoje.

(PCpress / Howtogeek)

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

it-mixer.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU