TVLijepa brojka: Samsung je 18 godina vodeći svjetski TV proizvođač

Lijepa brojka: Samsung je 18 godina vodeći svjetski TV proizvođač

Stariji čitatelji se vjerojatno sjećaju katodnih televizora tvrtke Samsung. U to doba Grundig i Sony su bili veći igrači, no moju malenkost – još od tada pratim i volim televizore – je iznenadio napredak koji je Samsung radio praktično svake godine, pa su od malih, jeftinih i zaobljenih (ali, nisu se kvarili!) CRT-a dogurali do flagship klase.

Pravi napredak počinje napredkom LCD tehnologije gdje je Samsung bio među prvima, a posebice uvođenjem LED osvjetljenja 2009. godine. Tko se ne sjeća legendarnih tankih, elegantnih, svijetlih i živopisnih B6000 i B7000 televizora?

Inovacije su se nizale a neke od važnijih smo gledali 2010. Smart TV,  2011. UHD / 4K rezolucija, 2015. Quantum Dot i HDR, 2017. 100% volumen boja, 2018. 8K, 2020. Micro LED tehnologija.

Osobno, možda me najviše razveselio – pored Quantum Dota – prvi OLED televizor tvrtke Samsung, S95B.

Samsung je kombinirao OLED i Quantum Dot, a rezultat jest superiorna matrica i kvaliteta slike u odnosu na sve druge OLED televizore.

Nasljednik, izvrstan S90C je poboljšao bitne parametre i dodao bolji AR filter, pa smo dobili ponajbolji televizor 2023. godine.

Što može bolje? Veličina. Jer, već sam tijekom testa gunđao što sam dobio “samo” 55-icu. Moja preporuka jest ne ići ispod 65″ za visoku klasu televizora općenito, ali i ovdje vrijedi – više je bolje.

Što kažete na 77″?

Samsung 77″ S95C OLED 4K HDR Smart TV

Pogledajmo kalkulator veličine televizora, jer ovako napamet 77″ vs 55″ ne zvuči kao neka ogromna razlika…?


samsung oled

Ali jest: 77″ TV je 96% veći od 55-ice – dakle, možemo reći da je dvostruko veći!

S95C ima i One Connect box s priključcima i kablovima – samo tanki kabel vodi do televizora, još jedna Samsung only značajka – što vam omogućava različite postavke smještaja u sobi, bez “kvrgi” iza / ispod televizora.

I dalje je to najsvjetliji OLED TV s najširim spektrom boja – ne samo kod OLED televizora nego i uopće na tržištu – što u kombinaciji s tradicionalnom perfektnom crnom i kontrastom, te preciznim kalibriranjem slike donosi najbolju sliku u tamnijim uvjetima.


oled motion

A više se ne boji niti svijetlih dnevnih soba, upravo zahvaljujući povećanoj svjetlini. Gaming? Tu je OLED u vrhu, oduvijek.

Koliko Samsung pazi na detalje govori i novi daljinski upravljač sa solarnim punjenjem – nećete zbog toga kupiti ovaj TV, ali lijepo ga je vidjeti. I koristiti.

Ok, a što ako vam je malo 77″?

98″ Neo QLED 4K TV QN95B

Preveliko? Ipak je 98″ za, pazite sad, 62% veće vidljive površine!


fb neoqled

U prijevodu, dijagonala od 2,5 metara je nekada bila domena isključivo projektora.

Stoga znam: ako gledate TV s 4 metra ili više, 98″ vam neće biti preveliko – simple as that.

Projektor? Mda, s lošim kontrastom i negledljivom slikom po danu, nije baš neka usporedba. Jer sve suprotno vrijedi za QN95B, aktualni flagship Samsunga koji donosi najbolje i najnovije tehnologije u svijetu televizora.

Prisjetimo se, Samsung je izumio Quantum Dot i sada ga već deset godina usavršava – i tu su korak ispred svih.

Sada već tri generacije Quantum Dot (vrhunska svjetlina i volumen boja) dolazi s preciznim Quantum Mini LED osvjetljenjem (za izvrstan kontrast) pa imamo najbolje od oba svijeta – praktično OLED-ovsku crnu po noći, te vidljivo bolju svjetlinu i boje po danu, uz mnogo svjetla. Te apsolutnu otpornost na burn in.


hr feature 3 dimensional depth with powerful neural networks 537164881

Pravi višebojac, QN95B je vrlo dobar do izvrstan televizor u svim kategorijama, bez nedostataka.

Dodatnu vrijednost cijelom paketu vrhunskog hardvera donosi pametno umreženje putem SmartThing aplikacije na mobitelu.

Sa SmartThings možete raditi jako lijepe stvari… pored klasičnog umrežavanja svih Samsung uređaja, tu je i kalibracija televizora – sjajna opcija za filmofile, ali i sve “normalne” korisnike!

Ugrađeni procesor i SmartHub platforma, te sjajna povezivost u Samsung ekosistem putem čini nove televizore tvrtke Samsung centralnim mjestom pametnog, umreženog doma.

preporucamo.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU