ZANIMLJIVOSTINapravljena košarkaška lopta bez vazduha | Video

Napravljena košarkaška lopta bez vazduha | Video

Košarkaška lopta bez vazduha je prototip kompanije Wilson u saradnji s kompanijom EOS

 

Košarkaška lopta bez vazduha je prva košarkaška lopta ovog tipa u istoriji, a ideja je da napredni materijali i 3D tehnologija vjerno imitiraju ponašanje naduvane lopte.

Američki proizvođač sportske opreme Wilson predstavio je najneobičniju loptu koju ste ikada videli, a opet ona bi trebalo da bude upotrebljavana u igri isto kao i svaka tradicionalna lopta.

Njihov prototip pokazuje primjenu „airless“ tehnologije, odnosno mogućnost da lopta zadržava oblik, funkciju i karakteristike iako nije kreirana od klasičnih materijala i potom naduvana.

 

Pomoć 3D štampača

 

Naprotiv, ova košarkaška lopta bez vazduha je kreirana od naprednih modernih materijala i konstruisana pomoću 3D štampača.

Njen omotač je šupalj, prekriven sa mnogo malih šestougaonih rupa, pa vazduh kroz nju može slobodno da struji. Umjesto pritiska vazduha u unutrašnjem mjehuru, za propisno odskakivanje lopte zaslužni su napredni materijali, sastav smole od koje je lopta načinjena i posebna 3D rešetka.

Sve te komponente su osmislili stručnjaci Wilsona u saradnji s kompanijom EOS, specijalizovanom za tehnologije aditivne proizvodnje u području medicine i avio industrije.

 

Osam panela

 

Pod prstima, kažu, lopta daje sličan doživljaj kao i klasična. Podijeljena je na osam panela s opipljivim „šavovima“, kako bi igračima osjećaj bio što bliži onom kod lopte koja im je već poznata.

„Lopta dizajnirana kao nijedna druga, za igranje košarke kakvu oduvijek poznajemo“ – tako proizvođač opisuje svoju inovaciju.

Napominju i da je i dalje riječ o prototipu i da na njemu mora još mnogo da se radi prije nego što inovacija bude spremna za izlazak na teren.

Čak i ako nikada ne zaživi kao službena lopta za takmičenja, u Wilson-u smatraju da izum ima potencijala za amatersku upotrebu – na ulicama i školskim igralištima širom svijeta, gdje igrači neće morati da prekidaju ili otkazuju igru ako im se lopta izduva ili probuši.

(Bug)

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

it-mixer.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU