ZANIMLJIVOSTINekoliko korisnih iPhone funkcija za koje možda niste znali

Nekoliko korisnih iPhone funkcija za koje možda niste znali

Ako ste jedan od 1,2 milijarde korisnika iPhone-a, koliko se procjenjuje da ih trenutno ima u svijetu, vjerovatno ste samo djelomično upoznati sa svim funkcijama vašeg telefona. Funkcije vašeg uređaja su raznolike, a nekih od njih vjerovatno još niste ni svjesni. U nastavku predstavljamo nekoliko zanimljivijih funkcija za koje niste znali da vaš iPhone može uraditi.

 

Contents

Zadnja strana vašeg telefona je osjetljiva na dodir

 

Mislite li ponekad da je gnjavaža ići u potragu za blicom ili fotoaparatom? Funkcija Back Tap u ažuriranim iPhone 8 i novijim modelima može odmah aktivirati te ili druge funkcije, prenosi N1.

“Možete podesiti neke funkcije dodirivanjem stražnje strane telefona, umjesto da prolazite kroz prednji zaslon osjetljiv na dodir”, objašnjava Tolga Kaya, direktor inženjerstva i profesor elektrotehnike i računarskog inženjerstva na iz američke savezne države Connecticut.

Upotrebite dvostruki dodir za otvaranje kamere i trostruki dodir za paljenje svjetiljke, a ako zadnju stranu vašeg iPhonea dodirnite još dva ili tri puta ove funkcije će se ugasiti.

Kaya objašnjava da možete postaviti vlastite preference za dodir na stražnjoj strani, tako što ćete otići u postavke svog iPhonea te izabrati između brojnih radnji uključujući isključivanje zvuka, snimku zaslona, pojačavanje ili smanjivanje glasnoće, i mnoge druge.

Back Tap funkcija može raditi čak i s futrolom, pod uslovom da nije predebela.

 

Obrišite tekst u jednom potezu

 

Pisali ste dugu tekstualnu poruku i previše ste lijeni da stalno pritiskate tipku za brisanje? Ako je tako, budite sretni jer iPhone je riješio taj problem.

Da biste odmah uklonili dio teksta koji ste upravo upisali, protresite uređaj i dobit ćete upit za poništavanja natipkanog teksta.

Mala “caka” leži u tome što ćete možda morati pokušati nekoliko puta protresti telefon prije nego što uspijete.

Ako ne uspijete, provjerite postavku “protresite za poništavanje” pod postavkom Pristupačnost > Dodir.

 

Aktivirajte tajni miš

 

Sarah McConomy je operativni direktor SellCell.com, web stranice za razmjenu telefonai posebno joj se sviđa iPhoneov tajni miš.

“Ako se nalazite u e-mailu ili tipkate dugačak tekst, i želite nešto promijeniti, može biti teško vratiti se tamo gdje trebate ići, osim ako ne aktivirate tajni miš iPhonea”, pojašnjava McConomy.

“Uključivanje skrivenog miša je jednostavno: pritisnite i držite tipku ‘space’; zatim možete koristiti prst za navigaciju kao miš. Ovaj mali trik uštediće vam mnogo vremena ako pišete dugu e-mail poruku”, dodala je.

 

Zaustavite slučajno prekidanje poziva

 

Ako ste neko ko slučajno prekida pozive greškom, pritiskom na tipku za paljenje i gašenje uređaja, Appleovo najnovije ažuriranje iPhone softvera, iOS 16, riješilo je ovaj problem.

S novim iOS 16 možete tome stati u kraj tako što ćete otići na Postavke, Pristupačnost, Dodir i zatim na ‘Spriječi zaključavanje za prekid poziva’.

 

Snimite selfie u ogledalu

 

Ako ste ljubitelj popularnih selfie snimaka ponekad može biti neugodno kako slika stvara suprotnost od slike koju ste mislili da snimate. Od iOS-a 14, vaš iPhone vam omogućava promjenu postavki kako biste mogli snimati selfije u ogledalu.

U Postavkama idite na Kameru i omogućite ovu opciju. Mnogi Instagram influenceri dobro su usklađeni i koriste ovu opciju, ali ona je još uvijek skriveni dragulj u Appleovoj kutiji s alatima.

 

iPhone funkcija za prilagođeno prepoznavanje zvuka

 

Ovo je stvarno cool opcija koja može biti posebno korisna za svakoga ko je pomalo nagluh ili možda za ljude koji se izgube u sanjarenju i ne obraćaju uvijek pažnju na zvukove.

“Ovo je za one koji trebaju pomoć u prepoznavanju zvukova u svojoj okolini. Ova opcija osluškuje stvari kao što su sirene, trube, zvona na vratima, pa čak i lavež pasa i upozorava osobu kada se pojavi neki od tih zvukova,” rekao je Amruth Laxman, izvršni direktor kompanije 4voice, koja nudi telefonske usluge.

“Ovo može pomoći ljudima koji ne mogu uvijek čuti buku u svojoj okolini, ali mogu vidjeti kako im iPhone svijetli s upozorenjem”, dodao je Laxman.

Zapravo, vaš iPhone će svijetliti, vibrirati i prikazati obavještenje. Ako ste uznemireni roditelj novorođenčeta, možete namjestiti telefon da čuje bebin plač.

Apple vas upozorava da se ne oslanjate na iPhone za prepoznavanje zvukova u okolnostima u hitnim situacijama.

Da biste uključili ovu opciju, idite na Postavke, zatim na Pristupačnost i zatim uključite Prepoznavanje zvuka. Zatim možete dodirnuti Zvukove, a potom uključiti zvukove koje želite da iPhone prepozna.

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

it-mixer.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU