TutorijaliNovčanik za Bitcoine je vrlo bitan

Novčanik za Bitcoine je vrlo bitan

Čak i ako niste upoznati puno s digitalnim kriptovalutama, zasigurno ste čuli za Bitcoin. On se prvi put pojavio prije 10 godina i njegov tvorac je do dan danas ostao nepoznat. U početku mnogi nisu znali mnogo o ovoj kriptovaluti niti su mogli očekivati koliko će ta valuta postati popularna i do kojih razmjera će doći. Nekada je jedan Bitcoin vrijedio gotovo ništa, a danas jedan Bitcoin vrijedi oko 40-ak tisuća kuna (cijena stalno varira). A kao i s klasičnim valutama, bit će vam potrebna neka vrsta novčanika. Novčanik za Bitcoine je tako dostupan u nekoliko varijanti.

Novčanik za Bitcoine za desktop korištenje

Postoje određeni programi koje možete instalirati na svoje računalo i koji će vam predstavljati vaš novčanik za Bitcoine. Pomoću njega moći ćete primati Bitcoine od drugih, ali ćete ih moći i slati. A naravno, služit će vam i kao mjesto za pohranu vaših Bitcoina. Nekoliko je takvih programa, dostupni su za različite platforme te je na svakome da odabere onaj najprikladniji. Za one koji traže visoki stupanj anonimnosti, preporučuje se DarkWallet. Jedini problem s ovakvim novčanicima je što ih morate koristiti na svom računalu, odnosno nisu prenosivi. No, postoji rješenje i za taj problem.

Mobilni novčanik za Bitcoine

Sve one karakteristike koje su nabrojane za desktop korištenje, ali uz mogućnost i korištenja u pokretu, omogućit će vam mobilni novčanik za Bitcoine. Pokreću se na vašem pametnom telefonu u obliku aplikacije te vam omogućuju plaćanje putem Bitcoina i primanje uplata. Oni pametni telefoni koji imaju NFC opciju je u ovom slučaju mogu iskoristiti za plaćanje putem dodira, bez da korisnici moraju upisivati bilo kakve informacije.

novčanik za bitcoine

Mobilni novčanik za Bitcoine dostupan je za korištenje samo na Android sustavima, barem zasad. Primjeri nekih mobilnih novčanika su Mycelium, Blockchain, itd. Apple, kao proizvođač Iphone-a i iOS operativnog sustava još uvijek ne dozvoljava korištenje mobilnih novčanika na njihovoj platformi. No, zbog sve većeg rasta popularnosti ove, ali i ostalih digitalnih kritpovaluta, možda će se i to u budućnosti promijeniti.

Online novčanik za Bitcoine

Online novčanik za Bitcoine pohranjuje sve vaše privatne ključeve na nekom računalu koje kontrolira netko drugi. Ovo je odlična prednost jer na taj način možete svom računu, odnosno svom novčaniku pristupiti s bilo kojeg mjesta ili s bilo kojeg uređaja koje ima pristup na Internet. No, mnogima se ne sviđa činjenica da vaše ključeve može vidjeti onaj tko upravlja tom stranicom. Odnosno, postoji potencijalna mogućnost da vam osoba koja stoji iza te stranice može otuđiti novac. Zbog toga, mnogi se odlučuju samo za one provjerene servise koji postoje već dugi niz godina i s kojima dosad nije bilo problema. Primjeri takvih online novčanika su Coinbase (koji je ujedno i burza za digitalne kriptovalute), Strongcoin, Blockchain, itd.

youtube video

Hardverski novčanik za Bitcoine

Za one koji traže najveću razinu sigurnosti, preporuka je da u kompjuterskoj trgovini nabave hardverski novčanik za Bitcoine. Riječ je o posebnom uređaju koji nije spojen na Internet te su na njemu pohranjeni svi bitni podaci. Praktički, jedini način da netko zloupotrijebi vaš novčanik je da ga ukrade. Upravo zbog toga što je moguće da ga netko ukrade, ne može ga se proglasiti 100% sigurnim. No, zapravo je vrlo blizu toga.

Može se povezati na bilo koje računalo te se na to računalo prebace važni podaci kako biste mogli slati ili primati Bitcoine. Nakon što to obavite, ponovo prebacite sve podatke na hardverski novčanik i izvadite ga iz računala. Jedan on trenutno najpopularnijih primjeraka je Ledger Nano. Osim za Bitcoine, može se koristiti i za neke druge popularne kriptovalute. Riječ je o malenom USB uređaju koji ima zaslon putem kojeg možete sve dodatno provjeriti. Za dodatnu zaštitu, mora ga se otključati putem PIN-a te morate proći autentifikaciju kroz dva koraka.

Bez obzira za koji novčanik za Bitcoine se odlučili, budite oprezni pri bilo kakvoj razmjeni Bitcoina. Budući da je riječ o kriptovaluti iza koje nitko ne stoji te budući da je riječ o decentraliziranoj mreži, u slučaju bilo kakve zloupotrebe ili prijevare, nećete se imati kome obratiti. Slučajeva krađe Bitcoina je bilo mnogo, a upravo zbog načina na koji se Bitcoini šalju i primaju, vrlo teško je onome tko ih je ukrao ući u trag. No, budete li koristili kombinaciju hardverskog novčanika za Bitcoine u kombinaciji s nekim drugim novčanikom, trebali biste biti relativno sigurni.

Slični postovi:

DRUGI UPRAVO ČITAJU