TutorijaliOdaberite prijenosno računalo koje odgovara upravo vama

Odaberite prijenosno računalo koje odgovara upravo vama

Život bez računala danas je gotovo nezamisliv – bilo da ste učenik, student ili pak radite, većinu svojih zadataka vjerojatno morate obaviti upravo na računalu. Ipak, nisu sva računala ista niti pogodna za sve različite zadatke koje možete obavljati. Upravo radi toga, važno je odabrati računalo koje će odgovarati vama. 

Ako ste često na putu i svoje računalo želite moći koristiti bilo gdje i bilo kada, onda su uvjerljivo najbolji odabir za vas prijenosna računalo koja ćete sa sobom moći nositi gdje god poželite. Odabirete li prijenosno računalo, važno je da obratite pozornost na neke od glavnih svojstava.

Contents

Računalo ili tablet

Ovisno o tome koje su vaše potrebe, stolna ili prijenosna računala, ali čak i tablet mogu biti odgovarajuće rješenje za vas. Tableti su danas došli do razine na kojima se na njima mogu obavljati mnoge osnovne funkcije, poput:

  •  izrade prezentacija
  •  otvaranja dokumenata
  •  pisanja zabilješki
  •  surfanja

Zato su pogodni za sve koji ne traže više. Ipak, uz tablet je također dobro imati dodatnu periferiju poput tipkovnice, koja će vam pomoći kod unosa podataka, jer tipkovnica na tabletima zna biti poprilično nezgrapna za pisanje. Kompliciranije radnje poput kodiranja, uređivanja slika i videa ipak je bolje ostaviti za računala.

Prijenosno ili stolno računalo

Ako ste pak zaključili da vam treba računalo, onda je iduće pitanje želite li stolno ili prijenosno računalo. Dvije su glavne razlike. Prijenosna računala sa sobom možete nositi posvuda, što znači da ne morate raditi od kuće, već i u pokretu te sve svoje potrebne datoteke uvijek imate sa sobom. 

Druga razlika je u tome što je prijenosna računala i dalje teško nadograđivati. Postoje samo određeni dijelovi prijenosnog računala koje možete zamijeniti, dok na onom stolnom možete mijenjati sve – od tipkovnice i zvučnika pa sve do radne memorije, tvrdog diska i grafičke kartice.

Dimenzije računala su bitan podatak

Kada birate prijenosno računalo, prvo i osnovno važno je razmisliti o tome za što ćete ga i gdje  koristiti. Ako je u pitanju posao koji zahtijeva korištenje većeg ekrana, onda je uvijek bolje odabrati model većih dimenzija. Ipak, želite li svoje računalo moći nositi sa sobom u torbi ili ruksaku, onda je bolje odabrati modele dijagonale ekrana do 15,6 inča. Ta dimenzija najbolji je omjer veličine ekrana i dimenzija jednostavnih za prenošenje. Težina je također bitna. Općenito se težina vrti oko jednog do dva kilograma, po pravilu što su manje dimenzije, to je manja i težina.

Orijentirajte se na bitne stavke računala

Kada kupujete prijenosno računalo, veoma je bitno da tražite ono koje će specifikacijama odgovarati vašim potrebama. Gaming prijenosna računala najskuplja su jer moraju imati hardver koji može podržati mnoge grafički zahtjevne igrice. Kod njih je najvažnije provjeriti specifikacije:

  •  radne memorije
  •  grafičke kartice
  •  procesora 

Ako pak često morate raditi na putu, onda će vam najveću važnost predstavljati kapacitet baterije, ali i zaslon, kako biste mogli raditi u uvjetima u kojima vidljivost zbog, primjerice, sunca, nije najbolja. Stavke poput broja USB ulaza i CD/DVD playera nekima će također biti važne.

Istražite ponudu u trgovinama s informatičkom opremom

Kada tražite prijenosno računalo, dobro je da se informirate o ponudi koja se nudi na tržištu. Za razliku od stolnih računala, prijenosna računala i tableti dolaze više-manje dovršeni, bez mnogo dijelova koje možete mijenjati. Stoga je veoma važno da proučite izbor koji se nudi u vašem cjenovnom rangu i provjerite sve mane i prednosti potencijalnih modela.

Samo tako ćete moći odlučiti koji je idealan model za vas. Uz to, dobro je provjeriti koji se dijelovi mogu mijenjati. Primjerice, tvrdi disk ili SSD disk u većini slučajeva moguće je zamijeniti, pa umjesto da odabirete skuplje modele, možete računati samo na zamjenu dijela.

Tablet kao zamjena za rad

Tableti su postali česta alternativa klasičnim prijenosnim računalima. Generalno, tableti imaju manje dimenzije i težinu, pa ih je lakše nositi uokolo, a uz to mogu se koristiti za mnoge slične poslove kao i računala. Nabavite li uz tablet i dodatnu tipkovnicu, tablet možete koristiti za pisanje i vođenje bilješki, a mnoštvo aplikacija omogućuje vam da koristite osnovne programe za pisanje, tablice i izradu prezentacija. 

Ipak, tableti imaju i svoja ograničenja. Mnoge funkcije moguće je koristiti samo uz pristup internetu, a što se programa tiče, ograničeni ste samo na one koji se nude u trgovini aplikacija.

Slični postovi:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU