ZANIMLJIVOSTIOdobrena dostava hrane putem robota u Čikagu

Odobrena dostava hrane putem robota u Čikagu

Gradsko vijeće Čikaga odobrilo je dostavu hrane putem robota koja je ranije služila samo djeliću kampusa Univerzitetu u Čikagu Ilinois.

Novo područje isporuke sada će biti prošireno višestruko. Trebalo bi da pokriva bolnicu Univerziteta u Illinoisu jer je Ogden Avenue istočna granica, a Halsted Street zapadna granica. Ograničenja su Eisenhower Expressway i Roosevelt Road na sjeveru i jugu.

Poseban naglasak je stavljen na sigurnost, i iako su roboti relativno mali (veličine rashladne kutije) i lagani (34 kg), moraju se kretati brzinom od samo 6,4 km/h, što je brz hod odrasle osobe. Roboti su dokazali da mogu da rade i tokom čikaške zime.

Roboti su veoma oprezni i neće riskirati kada prelaze cestu, čak i ako to znači duže čekanje. Samo telefon kupca može otključati poklopac koji sadrži narudžbu kada stignu na odredište. Taj dio je jednostavan.

Zanimljiv je eksperiment jer roboti sada mogu efikasno obavljati ove zadatke, a ekosistem se bolje razumije nakon mnogo eksperimentisanja u proteklih nekoliko godina. Korisnici mogu preuzeti aplikaciju za dostavu hrane Starship od kompanije sa sličnim imenom kako bi koristili ovu uslugu.

Nakon narudžbe, jedan od oko 20-30 robota koji opslužuju ovo područje će se pojaviti s hranom. To je to.

Iako savršena za upakovanu robu i brzu hranu, takva usluga još uvijek treba da uvjeri restorane i ugostitelje koji su već nezadovoljni naknadama drugih usluga dostave zasnovanih na aplikacijama. Jedno je sigurno: ovi roboti će se vremenom poboljšati. Slični eksperimenti su u toku u Ajdahu i mnogim drugim mestima.

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU