ZANIMLJIVOSTIOtkrili medvjeda na Marsu - IT mixer

Otkrili medvjeda na Marsu – IT mixer

Contents

Jednog dana astronomi će morati sami da odu na Mars i istraže otkud lice medvjeda na Marsu

 

Jedna fotografija koja je stigla sa crvene planete prikazuje nešto neobično, a mnogi bi se usudili reći da vide medvjeda na Marsu

Iluzija da se vide strukture lica u svakodnevnim predmetima, ili pareidolija, potpuno je ljudska tendencija, a neki od poznatijih primjera za to su viđenje „čovjeka na mesecu“ ili Isusovog lica na parčetu tosta.

Jedan novi takav slučaj je možda primijećen na Marsu, a riječ je o krateru čiji obrisi i struktura podsećaju na lice medvjeda, što se, kada se malo bolje pogleda slika, svakako ne može poreći.

Medvjed na Marsu? NASA/JPL-Caltech/UArizona

Do sada smo vidjeli mnogo primjera neobičnih kratera na Marsu snimljenih kamerom HiRISE kompanije Mars Reconnaissance Orbiter, kao što su čuveni smajli ili slon i ptica.

Ali pravo pitanje u slučaju kratera sa licem medvjeda je šta bi zapravo moglo da formira njegovu čudnu „njušku“ u sredini.

Postoji brdo sa urušenom strukturom u obliku slova V (nos), dva kratera (oka) i kružnom šarom preloma (glava). Kružni oblik loma mogao bi biti posljedica taloženja naslaga iznad zatrpanog udarnog kratera.

„Možda je nos vulkanski ili blatni otvor, a naslage mogu biti lava ili tokovi blata“, objašnjava Alfred McEven, glavni naučnik HiRISE-a.

Za konačan odgovor, naučnici će jednog dana morati sami da odu na Mars i istraže ovaj krater kako bi otkrili zašto i kako se formirao u lice medvjeda. U tom smislu, mape koje je snimio HiRISE biće od velikog značaja kao orijentir, jer bi bez njih ovakva avantura na Crvenoj planeti bila gotovo nezamisliva.

(Universe Today)

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

it-mixer.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU