PAMETNI TELEFONIPametni telefoni na tržištu moraju imati izmjenjive baterije – nalaže Europska Komisija

Pametni telefoni na tržištu moraju imati izmjenjive baterije – nalaže Europska Komisija

Ponovno se internetom proširila jedna tema koja je već godinama unatrag „rak rana” svih nas ljubitelja pametnih telefona a i njihovih proizvođača.

Europska Komisija uvodi USB Type-C standard od 2026. godine – Apple u problemu

Trebaju li pametni telefoni koji su dostupni na tržištu imati izmjenjive ili neizmjenjive baterije. Odnosno trebaju li korisnici imati mogućnost (i moći) izmijeniti bateriju pametnog telefona kada ona oslabi (izgubi značajno kapacitet) iz “topline svoga doma”.

Ne samo da je sve na razini glasina već je i Europska Komisija odlučila malo više popričati i razmisliti o uvođenju ovakvog zakona unutar Europske Unije.

USB 4 (2.0) – novi standard za prijenos podataka

Svi jako dobro znamo kako je rezultirala odluka Europske Komisije da svi nosivi uređaji (u što se ubrajaju pametni telefoni i tableti) imaju jedan „univerzalni” priključak za sinkronizaciju i punjenje.


tekst5sl2

Američki „Apple” tu se našao u velikim problemima jer se prije izlaska iPhone 14 linije (a sve je bilo u tvornicama spremno) našao u velikim problemima.

Apple – započinje era USB Type-C priključka

Ipak daljnjim pregovorima iPhone 14 izašao je i dalje s Lightning priključkom, dok će dolaskom iPhone 15 posjedovati dugo očekivani USB Type-C.

tekst5sl3

Sada je čini se Apple ali i ne samo on ponovno u problemu, već svi proizvođači pametnih telefona. Jer ako se u bliskoj budućnosti izglasa „novi zakon” kako svi pametni telefoni moraju imati izmjenjivu bateriju, tržište će zaista biti pred problemom.

Apple iPhone 15 neće imati tolike razlike između „Pro” i „ne-Pro” modela

U jednu ruku zaista možemo razumjeti ovu odluku i koji je njezin cilj. Jer će naravno od njega glavni „profit” imati sami korisnici (konzumenti) pametnih telefona.


tekst5sl6

Naravno ovdje je riječ još o prijedlogu zakona i o svemu se još razmišlja. Ali od trenutka razmišljanja do trenutka donošenja zakona može proći vrlo kratki period.

MediaTek predstavio Dimensity 8200

Naše mišljenje (prvobitno mišljenje autora članka) je to kako će do dolaska ovog zakona proteći još nekoliko godina. Čak možemo slobodno reći kako ćemo „neizmjenjive baterije” u našim pametnim telefonima imati još nekoliko godina, zasigurno do 2026., 2027. godine.

Xiaomi 13 Pro dobio IP certifikat – detaljno prikazan u videu

Ali kako smo i rekli to će vrijeme doći vrlo brzo i već sada treba početi pisati o tome. Jer to tržište pametnih telefona nije još standardizirano. Dok Europska Komisija odnosno EU želi i taj element standardizirati i u tome ih razumijemo.

tekst5sl7

Jer danas imamo slučaj kako je veliki broj (odnosno svi) flagship modeli pametnih telefona pa i velika većina srednje klase s neizmjenjivim baterijama.

Huawei predstavio niz pametnih satova: Watch Buds, Kids Watch 5X (Pro) i Watch GT3 Pro Collectors Edition

Dok je početni cjenovni rang sa izmjenjivim baterijama. Ne samo da će vodeći proizvođači pametnih telefona imati velikih problema već će se i oni manji naći pred „zidom”.


tekst5sl8

Za zaključak ćemo reći kako će sami korisnici imati korist od ovog zakona odnosno odluke ako ona ikada odnosno za nekoliko godina stupi na snagu unutar Europske Unije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU