BiznisQualcomm Snapdragon 8 Gen 3 biti će predstavljen 24.10.2023.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 biti će predstavljen 24.10.2023.

Qualcomm Snapdragon – Kratka povijest razvoja


Qualcomm Snapdragon procesori su postali sinonim za snagu, performanse i inovaciju u svijetu mobilne tehnologije. Razvoj ovih procesora započeo je prije više od deset godina, a danas su postali neizostavni dio brojnih pametnih telefona, tableta i drugih mobilnih uređaja.

Prva generacija Qualcomm Snapdragon procesora predstavljena je 2007. godine, a tada su bili usmjereni prvenstveno na mobilne telefone. Snapdragon 1 je uključivao integrirani procesor, grafički čip i bežični modul, čime je omogućavao brže i naprednije performanse u odnosu na tadašnje konkurente. Ovaj početni korak postavio je temelje za daljnji razvoj Snapdragon procesora.

Tijekom godina, Qualcomm je neprestano unaprjeđivao svoje Snapdragon linije, uvodeći nove generacije koje su donosile snažnije performanse, veću energetsku učinkovitost i podršku za najnovije tehnologije. Svaka nova generacija donosila je poboljšanja u brojnim područjima, uključujući brže procesore, napredne grafičke čipove, optimiziranu energetsku potrošnju i poboljšane mogućnosti povezivanja. Uvođenje Snapdragon 8 Gen 3 predstavlja najnoviji korak u razvoju ove iznimno uspješne linije procesora, s ciljem pružanja vrhunskih performansi i iskustva korisnicima mobilnih uređaja.

Napokon da možemo reći nešto više o samom predstavljanju (datumu) nadolazećeg „flagship” serije čipa iz okrilja tvrtke Qualcomm. Već i vrapci na grani znaju kako će ovdje biti riječ o Snapdragon 8 Gen 3 čipu.

Upravo stoga mnogi od nas s nestrpljenjem čekamo jesen 2023 godine i zvanično predstavljanje ovog moćnog procesora.

Ako su mnogi mislili kako će prvo vidjeti Snapdragon 8+ Gen 2, čini se kako od toga neće biti ništa jer Qualcomm odmah „ide” na Snapdragon 8 Gen 3.

tekst2sl1

Odnosno neće biti „prijelaza” s manjom nadogradnjom, već direktno želi tržište „uzdrmati” s nadolazećim modelom. Jedne od glavnih posebnosti nadolazećeg Snapdragon 8 Gen 3 čipa jesu performanse i njegove energetske učinkovitosti.

Tvrtka će Snapdragon 8 Gen 3 predstaviti ranije nego li je to uobičajeno. Ako se prisjetimo predstavljanja Snapdragon 8 Gen 2 čipa Qualcomm je njega predstavio 16.11.2022.

tekst2sl1 9

Dok će novi Snapdragon biti predstavljen 24.10.2023. Inače Qualcomm tada održava svoju konferenciju (24.10.2023. – 26.10.2023.) pod nazivom „Qualcomm Summit” u gradu Mauij na Havajima.

Glavna razlika (koja je ujedno i najbitnija) nadolazećeg Snapdragon 8 Gen 3 je drugačiji raspored arhitekture koju će ovaj čip donositi. Umjesto dosadašnjeg rasporeda 1+2+2+3 koju njeguju Snapdragon 8 Gen 1 i Snapdragon 8 Gen 2, Snapdragon 8 treće generacije posjedovat će 1+5+2. Već je navedeno kako SOC radi na 1x Cortex-X4 glavnoj jezgri koja je uparena sa 5x Cortex-A720 te 2x Cortex-A520.

tekst1sl1 1

Grafičke elemente i radnje odrađivat će Adreno 750 grafički procesor. Uz obećanje kako Adreno 750 ima značajno povećanje performansi u odnosu na Adreno 740.

Sam CPU također će biti „nadogradnju” memorije (L3) sa 8MB na 10MB. Već tipseri i glasine govore kako će prvi model telefona sa Snapdragon 8 Gen 3 čipom biti Xiaomi odnosno njegova Xiaomi 14 serija, dok bi nakon nje Snapdragon 8 Gen 3 mogao biti dostupan na Vivo X100 te iQOO 12.

tekst1sl2 8

Zatim ide ka serijama Redmi K70, OnePlus 12 te Realme GT5. Koji će na tržištu biti dostupni do kraja ove 2023. ili početkom 2024. godine. Ovo je prva „službena” najava predstavljanja i dolaska Snapdragon 8 Gen 3 čipa a sigurni smo odnosno gotovo znamo kako ćemo u vremenima koja su ispred nas (i do samog predstavljanja) još imati prilike pisati o značajkama i mogućnostima pa i dostupnosti Snapdragon 8 Gen 3 čipa.

Sada ostaje za vidjeti što konkurencija ima reći na ovo i kako će se njezini „predstavnici” nositi sa „moći i snagom” Snapdragon 8 Gen 3 čipa. Naravno mislimo na Apple i MediaTek, odnosno Apple A17 Bionic i Dimensity 9300.

Pročitaj još:

Android telefon – može li se pratiti kada je isključen?

Greškom zatvoreni tabovi u Google Chrome i kako ih vratiti

Samsung Galaxy Watch 6 dobio FCC certifikat – dolaze dva modela

Google Pixel Watch 2 prelazi na Snapdragon W5

DRUGI UPRAVO ČITAJU