TutorijaliRegistracija domene u samo nekoliko minuta

Registracija domene u samo nekoliko minuta

Kao što smo već u uvodu teksta napisali, domene predstavljaju adresu web stranice i one su ujedno jedina pristupna točka ka stranici. Možemo ih nazvati svojevrsnim mjestom na internetu i iznimno je važan smisleni odabir domene koji će korisnici lako pamtiti i koji će ulijevati povjerenje u stranicu.

Za web stranicu je osim registracija domene potrebno i zakupiti web hosting, koji je server na kojem će se nalaziti svi podatci stranice. Domena je samo veza prema stranici i jedino što razlikuje domene su njihovi nazivi. Oni nemaju nikakva tehnička svojstva i o njima ne ovisi brzina stranice, već sve drugo ovisi o tome koliko je kvalitetan hosting.

Contents

Ekstenzije domene

Kada dođe vrijeme da se napravi registracija domene, naletjet ćete na mnogo različitih ekstenzija. To su dijelovi domene koji se nalaze iza točke i koje ne možete mijenjati, već možete jedino birati između ponuđenih. Neki od najpoznatijih su:

  • .com
  • .net
  • .org
  • .info
  • .hr (ili druge nacionalne ekstenzije)

Naš savjet je da uvijek birate poznatije nastavke jer oni imaju najbolji autoritet na Googleu, za razliku od nekih jeftinijih i nepoznatih naziva. Domene su jeftine i njihova cijena na godišnjoj bazi je svega 10-ak eura, stoga nemojte štedjeti i odabrati nepoznat naziv za uštedu.

Odabir domene

Najlakša stvar je da se napravi registracija domene, to je gotovo u svega par klikova mišem, no ono što zahtjeva vremena i razmišljanja je odabir kvalitetnog naziva. Budući da je domena ujedno i naziv web stranice, ona se neće moći mijenjati, jer s vremenom stječe autoritet na internetu. Stoga nemojte žuriti prilikom odabira, već se potrudite smisliti ime koje će biti dobro za stranicu zauvijek.

Slični postovi:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU