TutorijaliRegistracijom domena do vlastitog prostora na Internetu

Registracijom domena do vlastitog prostora na Internetu

Domena je naziv za Internet adresu. Registracijom domene mi postajemo njen vlasnik na određeni vremenski period. Glavna centralna organizacija koja je zadužena za registraciju je ICANN(Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Isto tako, oni su za svaku državu imenovali jednu organizaciju koja je zadužena za registraciju na razini te države. Tako je u Hrvatskoj nadzor nad registracijom .hr domene 1993.g. pripala Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži Carnet.

Proces registracije

Domena se sastoji od dva dijela. Prvi dio je ime domene koji biramo proizvoljno ako se radi o globalnoj domeni, osim ukoliko se ne radi o registraciji domaće domene gdje postoje određena pravila. Drugi dio, koji je od imena odvojen točkom, naziva se ekstenzija. Postoje razne ekstenzije. Najpopularnija je .com domena i njenim vlasnikom može postati bilo koja fizička osoba. Isto tako, nema posebnih pravila vezanih uz biranje imena takve domene, jedino što je bitno je da je slobodna. Kada smo se odlučili za ime domene i ekstenziju, sve što nam preostaje je iskoristiti usluge neke tvrtke koja pruža usluge registracije. Sve to se uglavnom može brzo riješiti putem Interneta.

Registracija globalnih domena

Registraciju globalnih domena, poput .com, .org, .net i drugih moguće je izvršiti putem Interneta preko nekih domaćih tvrtki ili stranih u svega par klikova mišem. Ime domene vrlo je bitno za dobro predstavljanje na Internetu stoga su u prošlosti poznati slučajevi prodaje nekih vrlo poznatih domena za pozamašne iznose. Jedan od najpopularnijih slučajeva je prodaja domene business.com koja je postigla cijenu od 7.5 milijuna dolara. S obzirom da se registracija domena vrši se na način da prednost ima onaj tko je prvi podnio zahtjev, svatko može doći u posjed neke popularne domene.

Registracija domaćih domena

domene

Hrvatska domaća domena ima ekstenziju .hr. Za razliku od globalnih domena, za registraciju ovih domena postoje neka pravila koja je postavio Carnet. Moguće je zatražiti besplatne i naplatne domene i mogu ih zatražiti i fizičke i pravne osobe. Fizičke osobe koje obavljaju neku registiranu samostalnu djelatnost mogu registirati besplatne domene, dok naplatne mogu registrirati sve fizičke osobe.

Pravna osobe registrirane u Hrvatskoj mogu registrirati besplatne domene, a naplatne osim njih još i strane pravne osobe koje imaju podružnicu u Hrvatskoj te pravne osobe koje obavljaju posao u Europskoj Uniji.

Slični postovi:

DRUGI UPRAVO ČITAJU