ZANIMLJIVOSTIRiješena enigma pjesme koja je mogla da isključi laptop

Riješena enigma pjesme koja je mogla da isključi laptop

Contents

Glavni Microsoftov softverski inženjer Raymond Chen je otkrio na svom blogu da je određena pjesma mogla da isključi laptop jer ima istu frekvenciju kao i tvrdi diskovi nekih starijih modela laptopa – nazvana rezonantna frekvencija, što je prirodna frekvencija objekta.

 

Otkriće je stiglo iz odjeljenja podrške za Windows XP, gdje su saznali da je jedan veliki proizvođač računara otkrio da je tačno određene pjesma mogla da isključi laptop. Ova otkačena koincidencija je uporediva sa staklom koje se razbije kada je izloženo određenim zvukovima.

Odlučili su da istraže čitavu situaciju, pa su zatim otkrili i da puštanje te pjesme na jednom laptopu dovodi do pada sistema na susjednom laptopu, iako pjesma nije puštena na njemu.

Sve to je navelo istraživače na zaključak – pjesma „Rhythm Nation“ pjevačice Dženet Džekson, objavljena 1989. godine, sadrži određene prirodne rezonantne frekvencije koje se podudaraju s onima u hard diskovima koji rade na 5.400 obrtaja u minutu. To, kao posljedicu, ima poremećaj u radu diska, a samim tim i pad sistema.

Kasnije je proizvođač otklonio ovaj problem ugradnjom posebnog audio filtera koji uklanja problematične frekvencije prilikom reprodukcije, a za taj zanimljivi slučaj se saznaje tek sada, iako se dogodio oko 2005. godine. Danas ovaj propust ima i svoju zvaničnu oznaku (CVE-2022-38392).

Čen kaže da se nada da je ovaj audio filter sve ovo vrijeme ostao aktivan i da ga proizvođači nisu u međuvremenu uklonili.

(nypost.com)

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU