PAMETNI TELEFONISamsung: evo kako povećati sigurnost na mobitelima

Samsung: evo kako povećati sigurnost na mobitelima

Tvrtka Samsung je u sklopu najnovijeg ažuriranja One UI 5 operativnog sustava pripremila i nadogradnju sigurnosnih značajki – Nadzorne ploče za sigurnost i privatnost. Tako će korisnici Galaxy uređaja imati bolji uvid u svoje osobne podatke, tko ih može vidjeti i kako će se oni koristiti.

Nedavno istraživanje pokazalo je da više od polovice potrošača u svijetu (53%) vjeruje da je razmjena podataka važna kako bi društvo neometano funkcioniralo, a gotovo isto toliko ispitanika (47%)1 odgovorilo je da bi rado podijelili svoje osobne podatke s tvrtkama u zamjenu za određeni benefit.

U skladu s tim, Samsung je kao dio najnovijeg ažuriranja One UI 5 operativnog sustava, nadogradio i Nadzornu ploču za sigurnost i privatnost na Galaxy uređajima kako bi korisnici još lakše upravljali sigurnosnim opcijama svojih podataka. 

Izbornici za sigurnost i zaštitu osobnih podataka unutar sučelja su sad objedinjeni, dajući korisnicima cjelovit pregled informacija koje bi mogle biti ugrožene.

Na jednom prikladnom mjestu nadzorna ploča može prikazati razinu zaštite osiguranih stavki, omogućiti korisnicima brzu promjenu postavki i pomoći im da lakše upravljaju rizičnim podacima ili funkcijama.

Stavke koje mogu imati najveći utjecaj na digitalnu sigurnost — uključujući Lock Screen, Accounts, SmartThings Find te App Safety i Updates — sada su trenutno dostupni na vrhu nadzorne ploče, a intuitivna crvena, žuta ili zelena upozorenja prikazuju probleme i pružaju jasne pokazatelje ako postoje sigurnosni propusti ili prijetnje.

Nadograđeni Hub uključuje i trenutne upite poput dopuštenja koja odluke o podacima čini transparentnijima. 

Kada je riječ o zaštiti osobnih podataka, praćenje dopuštenja aplikacija jedan je od najjednostavnijih načina s kojim korisnik može osigurati da se njegovi osobni podaci ne dijele nesvjesno.

Četiri važna dopuštenja pomažu korisnicima kontrolirati dijeljenje svojih podataka sa samo nekoliko brzih dodira na svojim Galaxy uređajima: 

Jednostavno upravljanje oglasima

Kupnja putem interneta popularnija je no ikad, a s toliko platformi i aplikacija, oglasi i preporuke brzo mogu preplaviti korisnike. Korisnici koji ne žele biti preplavljeni ciljanim oglasima, mogu otići na Nadzornu ploču za sigurnost i privatnost, dodirnuti karticu Privatnost, zatim otići na izbornik Oglasi i odabrati “Izbriši AD ID”.

To znači da korisnici mogu izbjeći neželjene preporuke te nastaviti kupovati i koristiti svoje omiljene aplikacije. 

Kontrolirajte dopuštenja za mikrofon i kameru

Korisnici Galaxy uređaja mogu točno odabrati kojem opsegu njihovih podataka može pristupiti određena aplikacija. Korisnici mogu zahtijevati različite dozvole za aplikacije ovisno o situaciji.

Gejmeri, na primjer, često moraju komunicirati s drugima dok igraju svoje omiljene multiplayer igre. Međutim, ako korisnik otkrije da gejming aplikacija može pristupiti mikrofonu njegovog uređaja u svakom trenutku, može otići do izbornika Privatnost unutar Nadzorne ploče za sigurnost i privatnost kako bi prilagodio svoje postavke — uključujući opoziv pristupa mikrofonu kada aplikacija nije u upotrebi ili odabir opcije da pojedina aplikacija uopće nema pristup mikrofonu.

Iste opcije dostupne su i za upravljanje pristupom kamere. 

Jednostavno upravljajte uslugama koje se temelje na lokaciji

zbornik Privatnost unutar Nadzorne ploče za sigurnost i privatnost omogućuje korisnicima da vide koje su aplikacije pratile njihovu lokaciju u posljednja 24 sata.

To im pruža mogućnost brzog odabira nove postavke, kao što je dijeljenje lokacije samo dok koriste aplikaciju za usluge kao što su dijeljenje vožnje ili pak mogućnost da uopće ne dijele lokaciju.

Podešavanjem postavki na temelju individualnih preferencija, korisnik može onemogućiti precizno praćenje lokacije, dopuštajući samo približno praćenje. 

Redovno ažurirajte svoje aplikacije i preferencije

Kako bi spriječili aplikacije da pristupe većoj količini podataka nego što je zaista potrebno, Galaxy uređaji će proaktivno štititi privatnost korisnika uklanjanjem dopuštenja iz aplikacija koje se neko vrijeme nisu koristile.

Ako korisnici žele ponovno uspostaviti dopuštenja, Nadzorna ploča za sigurnost i privatnost olakšava to u bilo kojem trenutku. 

Kako bi održala korak sa svijetom koji se sve brže razvija i sve više fokusira na korištenje podataka, tvrtka Samsung će nastaviti razvijati mogućnosti za sigurnost i privatnost korisnika i njihovih podataka. Samsung će osigurati da korisnici Galaxy uređaja mogu upravljati osobnim podacima u skladu sa svojim preferencijama, osnažujući ih da lako upravljaju svijetom koji sve više pokreću podaci. 

DRUGI UPRAVO ČITAJU