PAMETNI TELEFONISamsungovi planovi za senzor kamere od 440MP

Samsungovi planovi za senzor kamere od 440MP

Nismo ni sanjali da ćemo tako brzo sjesti i sastaviti članak ovakve prirode. No, čini se da Samsung nije zadovoljan samo s aktualnim 200MP senzorima kamera; on ambicijozno planira korak dalje.

Samsung Galaxy S24 Ultra imat će 50MP telefoto i još bolji zaslon

Tvrtka je, naime, već u fazi razvoja 400MP senzora kamere, s ciljem da podigne mobilnu fotografiju na granice onoga što može čovjekov um dokučiti.

Samsung je nedavno predstavio 200MP kameru kao dio svoje Galaxy linije, konkretno u modelu S23 Ultra. Unatoč tome što tvrtka još uvijek nije provela demokratizaciju ovog senzora na svojim proizvodima, postoje informacije koje sugeriraju da će Samsung nastaviti svoj razvojni put te u 2024. godini predstaviti tri nova senzora, uključujući spektakularni senzor od čak 440MP.

Samsung Galaxy S24 linija donosi 12GB RAM-a i 256GB memorije pri početnom modelu – istina ili mit

Prema informacijama od tipstera po imenu Revegnus, Samsung trenutno aktivno proizvodi GN6 senzor od 50MP s pikselima veličine 1,6 μm, te HP7 senzor od 200MP s pikselima veličine 0,6 μm. No, zvjezdica ove grupacije senzora je HU1 senzor od čak 440MP, no nažalost, veličina njegovih piksela još uvijek nije potvrđena.

Očekuje se da će sva tri senzora ući u masovnu proizvodnju u drugoj polovici 2024. godine. Unatoč tome, Revegnus ističe kako je malo vjerojatno da će ovi senzori naći svoje mjesto u Samsungovim proizvodima, što je zanimljiv obrat.

Samsung One UI 6.0 Beta – dostupan, evo što donosi

Novi GN6 senzor od 50MP ISOCELL mogao bi postati nasljednik prethodnih ISOCELL GN1 i ISOCELL GN2 senzora kamere. Velika veličina piksela od 1,6 μm predstavlja nadogradnju u odnosu na ISOCELL GN2 senzor sa 1,4 μm pikselima, a ako se to ostvari, ISOCELL GN6 bi mogao postati najveći senzor kamere od jednog inča u Samsungovoj paleti, koji će se moći nositi s konkurentnim Sonyjevim IMX989 senzorom.

Ovaj senzor bi bio idealan za premium pametne telefone, no, kako tvrdi tipster, malo je vjerojatno da će se ovaj senzor koristiti u Samsungovim uređajima. Umjesto toga, izgleda da će kineski proizvođači biti primarni korisnici ovog senzora.

Najbrži mobitel današnjice je…? vivo X90 Pro, iPhone 14 Pro, Samsung S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, Huawei P60 Pro ili Honor Magic 5 Pro?

Što se tiče senzora HP7 od 200MP, prvobitno je bio namijenjen za Galaxy S25 Ultra, no na kraju je otkazan zbog visokih troškova proizvodnje. Ipak, Revegnus otkriva da se radi na još jednom senzoru od 320MP, koji bi potencijalno mogao biti ugrađen u Galaxy S26 Ultra. MediaTek Dimensity 9200 čipset već podržava kamere od 320MP, dok se očekuje da će i nadolazeći Snapdragon čipset imati takvu podršku. To sugerira da bi senzori od 320MP mogli biti sljedeći veliki trend u svijetu pametnih telefona nakon senzora od 200MP.


tekst4naslovna

Nažalost, za sada nije poznato kada bi ovi senzori mogli ugledati svjetlo dana na tržištu. Međutim, s obzirom na dosadašnju praksu, nije neobično očekivati da će Samsung prvo ponuditi svoja “rješenja” konkurenciji, a tek potom ih implementirati unutar vlastitog portfelja proizvoda.

Vivo x100 Pro+ imat će varijabilnu blendu i 200 MP zum

Naravno, teško je povjerovati da bi budući Samsung Galaxy S24 Ultra mogao biti opremljen senzorom kamere od 440MP, ali s obzirom na povijest inovacija, Južnokorejski div nas uvijek može iznenaditi.

Samsung Galaxy S24 serija dobiva jaču brzinu punjenja (65W) – razlog jesu drugačije baterije

Bez obzira na sve, nastavit ćemo pažljivo pratiti ovu priču i pružiti vam svježe informacije čim budu dostupne. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na cijenu ovakvih “luksuznih” mogućnosti fotografiranja, koja će svakako biti visoka.


preporucamo.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU