SeoŠta su prelazne reči? Naučite kako da ih koristite za SEO sadržaj

Šta su prelazne reči? Naučite kako da ih koristite za SEO sadržaj

Da li koristite prelazne reči i izraze u svom pisanju da biste poboljšali čitljivost i kvalitet SEO sadržaja? Evo kako to da učinite.

Prilikom kreiranja SEO sadržaja, kvalitet je bitan. Ovo važi za tačnost, jasnoću, veštinu pisanja, upotrebu ključnih reči, temeljnost, linkove, slike i drugo.

Ali, postoji još jedan faktor koji utiče na kvalitet SEO sadržaja, a samim tim i vaše rangiranje u SEO-u, o kojem nikada niste razmišljali.

To su prelazne reči. Šta su prelazne reči i zašto su integralne za veliku čitljivost, sadržaj i SEO? 

Hajde da istražimo.

Šta su prelazne reči? Naučite kako da ih koristite za SEO sadržaj

Šta su prelazne reči?

Zamislite prelaznu reč ili izraz kao most.

Svrha prelaza je da pomognu tekstu da pređe iz jedne ideje u drugu, dok pokazuje jasnu vezu između rečenica, pasusa, subjekata, radnji i pojmova.

Prelazne reči mogu biti pojedinačne reči, kao što su „zato“ ili „konačno“. Takođe mogu biti izrazi, poput „drugim rečima“ ili „bez sumnje“.

Pogledajmo primer:

“Jutros sam pritisnuo snooze dugme na alarmu. Kao rezultat toga, uspavao sam se i zakasnio na posao.”

Započinjanje rečenice sa „kao rezultat“ govori čitaocu da je ono što sledi direktan ishod radnji iz prve rečenice. Ona suštinski povezuje dve rečenice zajedno u jasnu uzročno-posledičnu vezu.

Prelazne reči su često na početku rečenice, ali ne moraju da budu. Takođe se mogu koristiti na kraju rečenice ili u sredini kada se kombinuju dve klauzule.

Na primer:

Imam najboljeg psa ikada. Najbolji je jer mi donosi papuče čim uđem u kuću, na primer.

Volim da se igram sa svojim psom zato što je to odličan način za oslobađanje od stresa.

Veterinar kaže da je moj pas crni labrador, i iako je to možda istina, sumnjam da u svojoj lozi ima i nekog nemačkog ovčara.

Pogledajmo bliže različite kategorije za prelazne reči da vidimo šta mogu da urade.

Vrste prelaznih reči sa primerima i kada ih treba koristiti

1. Dodatak

Ova vrsta tranzicije spaja dve ili više ideja zajedno i pokazuje odgovarajući odnos među njima.

 • Primeri prelaznih reči: opet, takođe, i, a zatim, osim toga, podjednako važno, konačno, dalje, dalje, pored toga, na kraju, sledeće, štaviše.
 • Primer rečenice: Moraš unositi vitamine. Podjednako važno je i da se zdravo i uravnoteženo hraniš.

2. Uzrok i posledica

Kada jedan događaj direktno pokrene drugi, ovaj uzročno-posledični prelaz čitaocu daje do znanja da su dva događaja direktno povezana.

 • Primer prelaznih reči: kao rezultat, dakle, sledeće, s tim u vezi, ovako.
 • Primer rečenice: Juče si se lagano obukao. Kao rezultat, danas si bolestan.

3. Pojašnjenje

Ponekad moramo da preformulišemo ono što smo već rekli da bismo razjasnili originalnu izjavu. To bi moglo biti radi pojednostavljivanja složene rečenice ili naglašavanja.

 • Primer prelaznih reči: drugim rečima, da razjasnimo
 • Primer rečenice: Nemam pojma gde smo. Drugim rečima, izgubili smo se.

4. Poređenje i kontrast

Ova tranzicija pokazuje odnos između dve ideje koje se međusobno upoređuju na osnovu sličnosti ili razlika.

 • Primeri prelaznih reči: na kraju krajeva, iako je ovo možda tačno, ali, u poređenju sa, obrnuto, međutim, za razliku od njih, na isti način, ipak, naprotiv, s druge strane, slično, gde, dok, ipak
 • Primer rečenice: Imam mačku. U poređenju sa psima, mačke su mnogo tiše i jednostavnije za održavanje.
prelazne reci
Šta su prelazne reči?

5. Izuzetak / kontradikcija

Do kontradiktornih prelaza dolazi kada se radnja koja je imala očekivani ishod završi drugačijim rezultatom. Vođenje tranzicijom upozorava čitaoca da očekuje neočekivano.

 • Primeri prelaznih reči: uprkos, međutim, ipak, uprkos, naravno, s vremena na vreme, ponekad
 • Primer rečenice: Svake noći sam učio za ispit. Uprkos napornom radu, nisam prošao.

6. Naglašavanje

Naglašena tranzicija pokazuje naratorovu sigurnost i ubeđenje. Uspostavlja osećaj autoriteta.

 • Primeri prelaznih reči: apsolutno, uvek, svakako, definitivno, naglašeno, u svakom slučaju, zapravo, zaista, nikada, iznenađujuće, neporecivo, bez sumnje, bez rezerve
 • Primer rečenice: Rad od kuće ima mnoge prednosti. Bez sumnje, vreme uštedeno na putovanju jedna je od njih.

7. Ilustracija

Ovaj prelaz povezuje izjavu sa sledećim primerom koji ilustruje ono što se želi reći.

Primeri prelaznih reči: da ilustrujemo, na primer, u drugom slučaju, u ovoj situaciji, ovom prilikom, uzmite slučaj, za demonstraciju, za ilustraciju

Primer rečenice: Volim da vežbam posle posla. Na primer, često šetam psa ili trčim po parku.

8. Ponavljanje

Ponekad, posebno kada su informacije važne, ponavljamo ih kako bismo osigurali da budu upamćene. Tranzicija čitaocu služi kao crvena zastavica, tako da shvati značaj ponavljanja, umesto da pretpostavi da pisac nije obraćao pažnju i dva puta izneo istu stvar.

Primer prelaznih reči: opet, kao što ste primetili, kao što smo rekli, ponavljamo, ukratko

Primer rečenice: Koristite prelazne reči u svojim postovima na blogu. Kao što smo rekli na početku ovog članka, one su važne za SEO.

9. Vreme, redosled i niz

Prelazne reči mogu pomoći čitaocu da shvati protok vremena, što je posebno važno u narativnim delima. Ove vrste prelaza takođe uspostavljaju red i redosled. Članci sa uputstvima često se oslanjaju na sekvencijalne prelaze kako bi se osiguralo da čitalac prati korake po redosledu.

 • Primeri prelaznih reči: posle, posle nekoliko sati, kasnije, a zatim, u ovo vreme, pre ovoga, istovremeno, na kraju, konačno, (prvo, drugo, treće …), ranije, odmah, za neko vreme, kasnije, sledeće, prethodno, uskoro, zatim, zatim
 • Primer rečenice: Idemo na dečiji rođendan u 6. Posle nekoliko sati možemo nastaviti izlazak u gradu.

10. Sažimanje ili zaključak

Završni prelaz čitatelju signalizira da se bliži kraju. Obično sažima najvažnije tačke i ostavlja čitaocu ključna rešenja.

 • Primeri prelaznih reči: shodno tome, kao što smo pokazali, kao rezultat, posledično, ukratko, u zaključku, dakle, ovako
 • Primer rečenice: Zaključno, važnost prelaznih reči za SEO ne može se potceniti.

Zašto su prelazne reči važne za SEO?

Sada kada dobro razumemo šta su to prelazne reči i fraze, možda ćete se zapitati: „Zašto su prelazne reči toliko važne za SEO?“

Nisu važne same reči. Naprotiv, to je funkcija kojoj služe.

Prelazne reči poboljšavaju opštu čitljivost vašeg sadržaja vodeći čitaoca od tačke A do tačke B mostom koji im pomaže da razume odnos između tačaka povezivanja.

Čitljivost je jedna od najboljih SEO praksi koje treba uzeti u obzir. Ako je vaš sadržaj lak za čitanje sa jasnim naslovima, podnaslovima, listama i prelaznim rečima, veća je verovatnoća da će vas pretraživači nagraditi jer vaš sadržaj pokazuje veći kvalitet.

Naravno, drugi aspekti sadržaja i dalje igraju presudnu ulogu. Loš sadržaj koji je dobro organizovan i dalje se neće dobro rangirati.

Nije dobar ni sadržaj koji je loše formatiran i prepun prelaznih fraza i ključnih reči u nadi da će privući Google.

prelazne reci
Kako uraditi dobar SEO?

Kako da poboljšate prelazne reči za SEO?

Prelazne reči treba da poboljšaju protok vaših rečenica i ideja.

Dobre vesti: većina pisaca ih već koristi. Mi se oslanjamo na prelazne reči dok govorimo, a one prirodno ulaze i u naše pisanje.

Loša vest: pronalaženje prave mere njihove upotrebe – ne premalo, ali ni toliko da pisanje postane nezgodno i neprirodno – može biti izazov. 

Još dobrih vesti: SEO aplikacije i dodaci mogu vam pomoći da pratite vaše prelazne reči pored drugih osnova SEO -a. Yoast i All-In-One (AIO) SEO su dva najpopularnija.

Da biste uspešno koristili prelazne reči u sadržaju koji kreirate:

Upoznajte prelazne reči i izraze

Znate da Google voli prelazne reči, ali ako ne znate koje su to, biće vam teško da ih uspešno upotrebite za poboljšanje vašeg SEO-a.

Ovaj problem ima tendenciju da mnogo više utiče na govornike koji nisu izvorni, ali čak i ako pišete na svom maternjem jeziku, osvežavanje može biti od pomoći.

Prelistajte listu prelaznih reči i razmislite kako bi se njihova značenja mogla promeniti u zavisnosti od konteksta.

Shvatite odnose između zasebnih ideja, misli i radnji

Dok pišete, trebalo bi da imate barem osnovno razumevanje kako se delovi vaše teme uklapaju.

Ako se borite s ovim, istražite i pročitajte sadržaj drugih autora kako biste analizirali kako su povezali svoje ideje prelaznim rečima.

Izrada nacrta vaših projekata takođe vam može pomoći da vizualizujete strukturu vašeg sadržaja.

Prepoznajte kako prelazne reči treba pravilno primeniti u kontekstu

Možda ste primetili da su neke iste prelazne reči navedene u više kategorija gore. To je zato što ista reč može imati više značenja.

Sve zavisi od odnosa misli koje se premošćuju. Obratite pažnju na kontekst i pobrinite se da odaberete prelaznu reč koja najbolje odgovara odnosu koji pokušavate da uspostavite.

Završna reč

Uspešna upotreba prelaznih reči i fraza samo je jedan mali način na koji možete podržati kvalitet sadržaja i poboljšati rangiranje. Poboljšana čitljivost sama po sebi je ubedljiv argument za korišćenje prelaznih reči.

Ako vam upotreba prelaznih reči još uvek nije prirodna i jednostavna, vežbajte, vežbajte i vežbajte! Uskoro ćete se služiti njima kao od šale!

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU