ZANIMLJIVOSTIStartap Joipaw pravi video-igre i konzole za pse

Startap Joipaw pravi video-igre i konzole za pse

Contents

Video-igre za pse bi trebalo da pomognu psima u održavanju mentalnog zdravlja pri starenju.

 

Britansko-hongkonški startap Joipaw razvija video-igre za pse koje nemaju za cilj da vaše ljubimce pretvore u igrače, već da im pomognu da održe svoje mentalno zdravlje kako stare.

Igre uključuju izazov „whack-a-mole“ (udari krticu), u kojem pas njuškom „pogađa“ krticu koja izlazi iz rupe, kao i igru u kojoj je potrebno da izabere koja strana slike sadrži više mehurići.

Da bi psi ostali zainteresovani za igre, konzola na kojoj igraju izbacuje im poslastice kada su uspješni, a „tracker“  osjetljiv na pokret na ogrlici psa takođe može da obezbijedi dodatnu kontrolu nad nekim igrama.

 

Potencijal za zdravlje kućnih ljubimaca

 

Suosnivač Joipaw-a, Dersim Avdar, u početku je razmišljao o drugačijem konceptu video-igre za pse. Želio je da pomoću nje okupira svog hiperaktivnog psa mješanca Kaveta koji je zahtijevao više pažnje nego što je mogao dati, ali je ubrzo otkrio da bi ta ideja mogla da ima potencijal za zdravlje kućnih ljubimaca.

Nakon što je pročitao studiju austrijskih istraživača koji su testirali jednostavne igrice na ekranu osetljivom na dodir na 300 pasa i 20 vukova, saznao je da video igrice mogu biti veoma korisne u pomaganju starenju mozga pasa, ili psećoj demenciji.

Avdar kaže da je potrebno između 10 i 30 minuta da psi nauče da igraju na konzoli za igru koju je njegova kompanija posebno razvila za njih. Da će biti od velike koristi za njihovo mentalno zdravlje ako psi igraju igrice najmanje pola sata svakog dana, pokazali su testovi koje je provodio na ljubimcima svojih prijatelja i saradnika.

Konzola ima i kameru sa mikrofonom i omogućava da se slika prenese u aplikaciju za pametne telefone vlasnika, koji može da prati šta njegov ljubimac radi kada nije kod kuće.

Još nije poznato kada će i po kojoj cijeni igraća konzola za pse biti dostupna za kupovinu, ali možete je unaprijed naručiti uz depozit od 50 američkih dolara na ovom linku.

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU