TutorijaliŠto je hosting i koja je njegova uloga kod web stranice?

Što je hosting i koja je njegova uloga kod web stranice?

Web hosting jedan je od bitnijih pojmova kod interneta i web stranice. Njegova glavna uloga je pohranjivanje neke vrste podataka, kod web hostinga to su podatci web stranice, dok kod običnog hostinga to mogu biti raznovrsni podatci poput igara, filmova, aplikacija i sličnog. Svaka stvar koji pronalazite na internetu nalazi se na nekom hostingu, čiji je zadatak u što kraćem vremenu podatke poslati vama.

Što je web hosting?

Web hosting računalo je sa stalno i kvalitetnom povezanosti s internetom, koje korisniku nakon pristupa vašoj web stranici preko domene prikazuje podatke s vaše web stranice. Njegov zadatak je u što kraćem vremenu korisniku poslati određenu količinu podataka, kako bi se web stranica učitala u što kraćem vremenu. Web hosting može biit i vaše računalo, no to je manje preporučljivo, jer bi u tom slučaju ono moralo raditi 0/24, te imati stalnu odličnu povezanost s internetnom. U protivnom bi vaša web stranica svaki puta kada se dešava prekid veze ili računalo ugasi bila nedostupna.

Što je internet domena?

Domena predstavlja vezu korisnika i web hostinga. Nakon što korisnik upiše i posjeti domenu, ona ga spaja na hosting koji mu prebacuje podatke i prikazuje web stranicu. Kao i hosting, domena se iznajmljuje na određeni vremenski period, no za razliku od hostinga gdje je minimalni period 1 mjesec, domenu možete iznajmiti na minimalno 1 godinu. Postoje različite ekstenzije (nastavci) domene, a najpopularniji su naravno .com i .net nastavci, koji su ujedno i najzastupljeniji na webu.

READ  Držač za mobitel bi trebao imati svaki vozač

web hosting

Na što obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja hostinga?

Veoma je važno da znate za što će vam hosting služiti, te koliki teret na njega planirate pohranjivati. Prema tome odabirete veličinu hostinga, dok s druge strane potrebno je znati i posjećenost koju će hosting morati savladavati. Sve hosting firme koje se bave iznajmljivanjem hostinga imaju razne pakete. Paketi variraju o kvaliteti, snazi i naravno količini prometa koji mogu podnijeti, a o tome svemu naravno varira i cijena paketa. Ukoliko ste početnik tada biste trebali krenuti s najslabijim paketom, koji u slučaju veće posjete i povećanja projekta lako možete promijeniti za neki veći paket.

Izaberite odgovarajući web hosting

Web hosting je usluga koji biste svakako trebali ugovoriti želite li svoje web stranice postaviti na Internet. Naravno, netko će se pitati je li to baš neophodno, odnosno zašto da plaćaju tu uslugu ako ih mogu i sami postaviti na svoje računalo koje je spojeno na Internet. Ta opcija je također moguća, ali u tom slučaju bi vaše računalo trebalo biti stalno upaljeno i trebalo bi imati stalnu internetsku vezu. To mnogima ipak nije toliko praktično pa se ipak odlučuju za ugovaranje posebne usluge.

youtube video

Web hosting za raznolike potrebe

Web hosting koji možete ugovoriti putem brojnih tvrtki dostupan je u obliku više različitih paketa. U tim paketima se nalaze određene usluge koje dobivate uključene u cijenu. Tražite li pak neke dodatne usluge, to ćete morati i dodatno platiti. No, paketi su tako složeni da ćete vjerojatno lako moći pronaći sve ono što vam je potrebno. Paketi se uglavnom razlikuju po nekim osnovnim karakteristikama, kao što su uključeni promet, veličina prostora na serveru, broj domena koje se mogu koristiti i slično. Osim tih usluga, paketi se razlikuju i po raznim dodatnim uslugama, kao što su dobivanje određenog broja email adresa, besplatna antivirusna zaštita i slično.

READ  Što je Google Adwords oglašavanje i čemu služi?

Od dijeljenog web hostinga do naprednijih oblika

Za one koji traže jednostavnost i nisku cijenu, dijeljeni web hosting internetskih stranica će biti odlična opcija. Ugovaranjem tog oblika, dobit ćete prostor na nekom serveru. No, taj prostor ćete uglavnom moći koristiti samo za smještaj vaših web stranica. Želite li ipak nešto više prilagodljivosti, možete se odlučiti za vps web hosting. On vam nudi virtualno mjesto na serveru, što znači da ga možete prilagođavati potpuno po svojim potrebama. Lako možete instalirati dodatne aplikacije te mijenjati određene postavke.

A za one koji traže najbolju i najveću razinu upravljivosti, tvrtke nude i zakup cijelog servera. U tom slučaju ste sami odgovorni za cijeli server te ga možete koristiti kako god vama odgovara. To rješenje uglavnom koriste tvrtke koje imaju velike korporativne web stranice i koje traže najveći stupanj prilagodljivosti i autonomije. Ovaj oblik web hostinga je ujedno i najskuplji, ali to je i očekivano s obzirom na sve ono što s njime dobivate. Prečitajte i kako se može u oblaku raditi fakturiranje. Fakturiranje u oblaku je sve popularnije.

Slični postovi:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU