INTERNETTikTok će biti kažnjen zbog kršenja privatnosti dece u EU

TikTok će biti kažnjen zbog kršenja privatnosti dece u EU

TikTok će biti kažnjen potencijalno sa milionima funti zbog kršenja privatnosti dece, nakon odluke evropskog regulatora za zaštitu podataka, prenosi The Guardian.

Evropska tabla za zaštitu podataka saopštila je da je donela obavezujuću odluku o kineskoj video platformi u vezi sa obradom podataka dece.

Regulator je “usvojio odluku o rešavanju spora” nakon što je TikTok podneo prigovore na raniju odluku u Irskoj, gde se nalazi evropsko sedište kompanije. Očekuje se da će kazna biti izrečena u naredne četiri nedelje.

Odluka EU-a sledi istragu, koja je otvorena 2021. godine, irskog komesara za zaštitu podataka o nivou usklađenosti TikToka sa opštom uredbom EU-a o zaštiti podataka i načinu rukovanja podacima dece uzrasta od 13 do 17 godina.

Ranije ove godine, TikTok je kažnjen sa 12,7 miliona funti od strane britanskog regulatora za obradu podataka zbog ilegalne obrade podataka 1,4 miliona dece mlađe od 13 godina koji su koristili uslugu bez roditeljskog pristanka.

Britanski komesar za informacije je rekao da je kompanija učinila “veoma malo, ako išta” da proveri ko koristi platformu i ukloni maloletne korisnike, i pored internih upozorenja da krši svoje uslove i odredbe.

Anketa Ofcom-a iz 2022. godine pokazala je da više od 60% osmogodišnjaka do 17 godina koji koriste društvene mreže ima TikTok nalog na svoje ime.

www.itvesti.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU