BiznisTSMC-ova nova tvornica u Arizoni vrijedi 12 milijardi dolara i raditi će...

TSMC-ova nova tvornica u Arizoni vrijedi 12 milijardi dolara i raditi će 3nm čipove

Popularni proizvođač čipova TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) najavio je svoje nadolazeće planove. Oni se vezuju uz razdoblje koje je pred nama.

OnePlus 11 imati će keramičko kućište i 16GB RAM-a

Točnije osnivač TSMC-a , Morris Chang rekao je nešto više o nadolazećem razdoblju ovog proizvođača. Novi korak TSMC proizvođača započinje procesom ulaganja.

Iznos se svodi na 12 milijardi Američkih dolara i ide u izgradnju nove tvornice koja će biti pozicionirana u Arizoni. Ondje će se vršiti proizvodnja 3nm čipova.

Goran Jović odabrao: Huawei Mate 50 Pro je apsolutni kralj mobilne fotografije

Prema riječima osnivača TSMC-a, gospodina Changa za sada je za suradnju zainteresiran Apple. No nadaju se kako će „lista” tvrtki s vremenom postati mnogo veća i šira.


tekst1sl2 6

Ne samo da je sve na razini glasine već je proces izgradnje već počeo. Te se očekuje kako će 06.12.2022. biti održana ceremonija „uvođenja alata” što znači kako službeno otvaranje i početak rada ne bi smijela biti previše udaljeno od navedenog datuma, možda čak do kraja godine nova TSMC tvornica započne s proizvodnim procesom.

„Twitter 2.0” pred dolaskom – Musk daje ultimatum radnicima

Novi čipovi koji će se temeljiti na 3nm proizvodnom procesu bit će temeljeni na novom N3 principu izrade. Ne samo da je Apple zainteresiran za suradnju već je i naveo za koje hardvere želi nove (nadolazeće) TSMC 3nm čipove.


tekst1sl3 6

U prvom su redu naravno Apple iPhone modeli ali naravno tu su i MacBook računala kao i iPad tableti tvrtke Apple. Ipak glavne tvornice ovog proizvođača nalaze se u matičnoj zemlji, Tajvanu.

Tesla donosi „Superchargere” za vozila koja nisu Tesla

Iako je TSMC odavno započeo s procesom širenja i na Američko tlo. Trenutno TSMC-ove tvornice možemo naći u nekoliko Američkih gradova poput: Camasa, Washingtona te Phoenixa.


tekst2naslovna 8

Sada će se tim gradovima pridružiti i Arizona. Još moramo nadodati kako u dizajnerskim centrima u gradovima: Austin, Texas i San Jose, TSMC-ovi inženjeri svakodnevno rade na novim dizajnerskim rješenjima za budućnost.

Huawei FreeBuds SE za 449 kn – best buy TWS slušalice?

Kako bi TSMC i dalje ostao pri samom vrhu kada se priča o proizvođačima čipova. TSMC je u prvom kvartalu 2022. godine „imao pod sobom” čak 70% udjela čipseta na svijetu, odnosno 70% isporuke čipseta na globalnoj razini.

7nm litografija za mobilne platforme

Stoga se ovo ulaganje od “sitnih” 12 milijardi Američkih dolara i ne čini tako veliki zalogaj za jedan TSMC. Jer naravno da oni ne bi ulazili u nova ulaganja i izgradnju tvornica da nemaju vrlo precizno izračunate dobiti (plasmana) prodaje vlastitih čipova.

Samsung od iduće godine još brže donosi Android nadogradnje

Iz aspekta korisnika ovo možemo prokomentirati tako da se dotaknemo Applea i kažemo kako će upravo on pri iPhone 15 modelima posjedovati 3nm čip koji će ga pokretati i biti glavni pokretač. O svemu ćemo svakako još pisati.

DRUGI UPRAVO ČITAJU