ZANIMLJIVOSTITužili Epic Games zbog zavisnosti o igrici Fortnite, pogledajte epilog

Tužili Epic Games zbog zavisnosti o igrici Fortnite, pogledajte epilog

Sudija kanadskog Vrhovnog suda odobrio je tužbu protiv kompanije Epic Games, izdavača igre Fortnite, koju su podnijeli roditelji iz Kvebeka jer su njihova djeca navodno postala zavisna od ove video igre, piše „Business Insider“.

U julu su tri roditelja rekla sudiji Silvenu Lusijeu da su njihova djeca ozbiljno zavisna od Fortnite-a i da su zbog toga prestala da jedu, spavaju i tuširaju se.

Sada je sudija Lusije rekao da tužba nije „neozbiljna ili očigledno neosnovana“.

„Sud zaključuje da postoji ozbiljno pitanje koje treba argumentovati, potkrijepljeno dovoljnim i konkretnim navodima o postojanju rizika ili čak opasnosti koje proizilaze iz igranja Fortnite-a“, odlučio je Lusije.

Advokat iz firme koja je podnijela tužbu uporedio je gejming kompaniju, Epic Games, sa proizvođačem duvana u intervjuu, i rekao da je pravna odgovornost „u osnovi ista“.

Sudija Lusije se izgleda složio sa ovim poređenjem rekavši da „štetno dejstvo duvana nije prepoznato niti priznato preko noći“.

Međutim, sud se nije složio sa tvrdnjom roditelja da je Epic Games namjerno napravio Fortnite tako da stvara zavisnost.

„Sud nalazi da nema dokaza za ove navode o namjernom kreiranju igre koja izaziva zavisnost“, napisao je sudija.

„Ovo ne isključuje mogućnost da igra zapravo stvara zavisnost i da se pretpostavlja da je njen dizajner i distributer znaju to“, dodao je.

Epic Games je, naravno, negirao validnost tužbe.

„Roditelji mogu da dobijaju izvještaje o vremenu igranja koji prate koliko njihovo dijete igra svake nedjelje, i mogu da zahtjevaju roditeljsku dozvolu prije nego što kupe bilo šta u igri“, saopštila je kompanija.

„Planiramo da se borimo protiv ovoga na sudu. Vjerujemo da će dokazi pokazati da je ovaj slučaj neutemeljen,“ piše „Business Insider“

 

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU