ZANIMLJIVOSTIU Singapuru je potrebna dozvola za posjedovanje automobila koja može da košta...

U Singapuru je potrebna dozvola za posjedovanje automobila koja može da košta i preko 100.000 dolara

Cijena sertifikata za posjedovanje većeg porodičnog automobila u Singapuru nedavno je dostigla rekordnih 106.619 dolara, označavajući novi vrhunac u jednom od najskupljih svjetskih tržišta za automobile.

Singapur je uveo sistem desetogodišnjih dozvola za posjedovanje vozila 1990. godine, kao dio mjera za smanjenje saobraćajnih gužvi u maloj azijskoj državi.

Građani Singapura koji žele da posjeduju automobil moraju prvo da dobiju ovu dozvolu prije nego što kupe vozilo. Certifikati se prodaju na aukcijama svake dvije nedjelje, a vlasti strogo kontrolišu broj izdatih dozvola.

Sa visokim porezima i uvoznim taksama, Singapur je postao najskuplja zemlja na svijetu za kupovinu automobila, izvještava Bi-Bi-Si.

Na primer, cijena novog standardnog modela „Toyota Camry Hybrid“ iznosi oko 182.000 dolara (ili 250.000 singapurskih dolara) kada se uzmu u obzir i troškovi certifikata i porezi.

Postoji nekoliko različitih kategorija dozvola, uključujući one za manje automobile, motocikle i komercijalna vozila. Cijene ovih dozvola su posebno skočile u periodu oporavka nakon pandemije, dosežući nove rekordne vrijednosti iz mjeseca u mjesec.

Na posljednjoj aukciji, najmanja cijena za dozvolu bila je 76.000 dolara, što je gotovo trostruko više u odnosu na 2020. godinu.

Najskuplja kategorija dozvola, poznata kao „otvorena“, koja ne podrazumeva ograničenja u vezi sa namenom vozila, košta više od 110.000 dolara.

it-mixer.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU