ZANIMLJIVOSTIVještačka inteligencija u svijetu muzike - Anna Indiana objavila prvu pjesmu, pogledajte...

Vještačka inteligencija u svijetu muzike – Anna Indiana objavila prvu pjesmu, pogledajte reakcije publike

 

Vještačkainteligencija (AI) sve više ulazi u različite sfere naših života, a najnoviji primjer je muzička umjetnica Anna Indiana koja je nedavno lansirala svoju prvu pjesmu na X-u (bivšem Twitteru). Međutim, reakcije na njezin muzički debi nisu bile baš oduševljavajuće.

Anna Indiana, čije ime ukazuje na njezino vještačko porijeklo, predstavlja muzičku umjetnicu koja je u potpunosti rezultat AI tehnologije. Njezin izgled, muzika, tekstovi i čak njezin imidž stvoreni su pomoću vještačke inteligencije. U video objavljenom na X-u, Anna je predstavila svoju prvu pjesmu „Betrayed by this Town“ i istaknula da je svaki element pjesme automatski generisan vještačkom inteligencijom.

Pjesma, koja se opisuje kao pop balada, bavi se temom ženskog razočaranja u muškarce, prikazujući scene djevojaka koje sjede u kafiću, piju čaj i razmišljaju o izdaji. Uprkos pokušaju stvaranja umjetnosti pomoću AI, publiku nije uvjerila u svoju autentičnost i kreativnost.

Reakcije na Anu Indianu nisu bile blagonaklone. Kritičari su izrazili nezadovoljstvo, ističući nedostatak kreativnosti i strasti u muzici koja je potpuno generisana vještačkom inteligencijom. Stvarni muzičar James Blake je ismijao video sarkastičnom izjavom: „Ovo me dovelo do suza. Tako sam uzbuđen zbog budućnosti.“

Neki komentatori su izrazili stav da vještačka inteligencija može služiti kao alat za olakšavanje rada, ali ne bi trebala zamijeniti ljudsku kreativnost u područjima u kojima uživamo. „Nitko na svijetu ne želi ovu tehnologiju. Upotrijebite vještačku inteligenciju da si olakšate rad, a ne da uništite aktivnosti u kojima uživamo“, poručio je jedan od komentatora.

Uprkos kritikama, bilo je i pozitivnih komentara koji su branili perspektivu vještačke inteligencije u muzici. Jedan komentator podsjetio je na razvoj AI tehnologije, ističući da bi mogla donijeti značajne promjene u budućnosti. „Bože, tako kratkovidni komentari. Prije samo godinu dana ChatGPT je debitovao. Vratite se ovdje za godinu dana“, poručio je jedan podržavatelj vještačke inteligencije.

(IT mixer)


it-mixer.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU