Često se čuje da je vještačka inteligencija tehnologija budućnosti, ali ona je već sada krenula da utiče na naše živote

Nova evropska politička partija iz Danske, kojom upravlja vještačka inteligencija uskoro planira da uđe u parlament. Ova stranka za cilj ima podizanje svijesti o ulozi vještačke inteligencije u ljudskim životima.

Riječ je o Sintetičkoj partiji, osnovanoj ovog proljeća. Osnivači su umjetnički kolektiv Computer Lars te neprofitna umjetničko-tehnološka organizacija MindFuture Foundation.

Sintetičku partiju predstavlja Lider Lars. četbot koji je programiran na temeljima danskih političkih partija iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali je istovremeno dizajniran da predstavlja vrijednosti 20% Danaca, koji ne izlaze na izbore. Lider Lars neće učestvovati na izborima, ali članovi partije koji su, naravno, ljudi biće zaduženi za implementiranje platforme koju je kreirala vještačka inteligencija.

Sintetička partija planira da se kandiduje na nacionalnim izborima u Danskoj sljedećeg novembra. Kako mediji prenose, potrebno im je više od 20.000 potpisa kako bi mogli da učestvuju u trci za parlament, ali od maja mjeseca uspjeli su da skupe svega četiri potpisa.

(Vice)

Dopada vam se  itportal.ba? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.