TutorijaliVPS hosting i SSL certifikati potrebni za web stranice

VPS hosting i SSL certifikati potrebni za web stranice

Contents

Internet iz dana u dan postaje sve korišteniji i zbog toga je neophodno da ga koristite.

Bilo da vodite firmu i želite biti prisutni online ili želite pokrenuti privatan blog, za sve to potreban vam je VPS hosting. 

Dvije su stvari glavne kod kreiranja web stranice, a to su internet domena i web hosting.  Ako započinjete svoju internet avanturu, no niste upoznati s potrebnim stvarima koje morate odraditi s tehničke strane, tada je ovaj tekst idealan za vas.

Nastavite čitati dalje i saznajte sve o tome što je domena, VPS hosting, SSL certifikat i mnoge druge stvari vezane uz web stranice.

VPS hosting i SSL certifikati

Internet domena je adresa stranice

Bez domene bi  posjećivanje internet stranice bilo nemoguće, jer je ona veza koja spaja korisnika i VPS hosting ili neki drugi server na kojem se nalazi stranica.

Ona se sastoji od imena i ekstenzije. Ime sami birate, a ekstenzije su ponuđene (najpoznatija .com).

Bitno je napomenuti da se domena ne kupuje, nego registrira. Ne možete postati vlasnik domene zauvijek, već je plaćate na godišnjoj bazi kako bi ona bila registrirana na vaše ime.

Domene su unikatne, tako da ako je neka domena već registrirana, morate potražiti drugo ime ili promijeniti ekstenziju.

To je i logično, budući da ona predstavlja adresu, te se ne mogu dvije stranice nalaziti na istoj adresi.

Web hosting je server na kojem je web stranica

Internet domena je adresa, a web hosting je mjesto gdje se nalazi web stranica. VPS hosting je server s neprekidnom internet vezom, koji korisnicima šalje podatke web stranice, kada posjete domenu.

Domena nema nikakve tehničke karakteristike i jedine razlike koje vidimo kod domena je njihov naziv. S druge strane, web hosting je zaslužan za brzinu učitavanja web stranice, količinu podataka koju može pohraniti i broju posjetitelja koji može primiti.

U ponudi se uvijek nalazi nekoliko paketa web hostinga, no naša preporuka je svakako VPS hosting, koji vam daje puno više mogućnosti. Što je on i kako se razlikuje od web hostinga saznajte u nastavku.

vps hosting
VPS hosting i SSL certifikati

VPS hosting je najbolji odabir

VPS hosting je virtualni privatni server, te ste kod njega vi vlasnik određene, iznajmljene količine serverskih resursa.

To omogućava potpunu kontrolu s vašim serverom i sigurnost da će web stranica ovisiti samo o vama.

Za razliku od web hostinga, on vam daje puno bolje performanse s kojima možete raditi što god poželite.

Jak procesor, veća količina RAM-a i prostora za pohranu su samo neke od prednosti, a glavna prednost je stabilnost servera.

Svi resursi koje ste iznajmili su vaši, što garantira stabilnost web stranice i sigurnost. VPS hosting dopušta vam da radite što god želite, te je puno bolji odabir od klasičnog web hostinga.

Gdje kupiti VPS hosting?

VPS hosting se ne kupuje, nego iznajmljuje. Vi u prijevodu dobivate na korištenje određene specifikacije nekog računala sa stalnom vezom na internet.

To računalo možete koristiti kako god želite i imate potpunu slobodu sa specifikacijama koje ste iznajmljili. Za razliku od domena koje se iznajmljuju na period od minimalno godine dana, VPS hosting možete iznajmiti na minimalno mjesec dana.

Naravno, s iznajmljivanjem na dulji period ostvariti ćete popust i proći jeftinije. Plus.hr registar je jedan od najpopularnijih na ovim prostorima i dugogodišnji rad je dovoljna potvrda sigurnosti i kvalitete.

Ako ste u potrazi za stabilnim serverima, domenama ili su vam potrebni SSL certifikati, svakako posjetite njihovu web stranicu.

gdje vps hosting
Gdje kupiti VPS hosting?

SSL certifikati jamče sigurnost vašim posjetiteljima

Jeste li se ikada pitali kakvu sigurnost imaju vaši posjetitelji, kada posjete vašu web stranicu? Ako se ne koriste SSL certifikati, njihova sigurnost je minimalna, te su podložni raznim hakerskim napadima.

SSL certifikati jamče sigurnost posjetiteljima vaše web stranice i obavezni su na svim stranicama na kojima se upisuju neki privatni i važni podatci.

Ako imate web trgovinu i omogućeno je kupovanje putem kartica ili korisnici upisuju privatne podatke za dostavu, SSL certifikat će kriptirati upisane podatke i zaštititi ih.

Glavni način na koji certifikati razlikuju stranice je veza preko koje ih posjećujete. Stranice na kojima se nalaze certifikati imaju vezu https, dok one koje nemaju imaju vezu http.

SSL certifikati će vašim posjetiteljima jamčiti sigurnost i dati im do znanja da se radi o ozbiljnoj i sigurnoj stranici, na kojoj mogu upisati sve podatke, bez straha.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

DRUGI UPRAVO ČITAJU