TutorijaliVrste web hostinga

Vrste web hostinga

Šta je web hosting?

Prije nego što pređemo na vrste web hostinga poželjno je da bolje upoznate ovaj pojam.

Dakle, šta je web hosting?

Web hosting je usluga koja omogućava organizacijama i pojedincima objavljivanje web stranice ili web aplikacije na internetu.

Kada se prijavite za web hosting, u osnovi zakupljujete prostor na serverima na kojima se mogu čuvati i iz kojih se može pristupiti vašim web datotekama.

Serveri su snažni računari sa dovoljno memorije i procesorske snage da poslužuju vaše web stranice posjetiteljima. Web hosting pružatelji usluga obično nude različite pakete usluga, koji mogu uključivati domensko ime (adresa vaše web stranice), prostor za pohranu datoteka, kapacitete e-pošte i tehničku podršku.

Postoji nekoliko vrsta web hostinga:

 1. Dijeljeni hosting – Vaša web stranica se nalazi na istom serveru kao i mnoge druge stranice. To je obično najjeftinija opcija, ali može imati ograničene resurse i manju razinu performansi.
 2. VPS hosting (Virtual Private Server) – VPS hosting daje vam više kontrola i resursa dodjeljujući vam “virtualni” prostor na serveru.
 3. Dedicirani hosting – Vi imate jedan server potpuno posvećen vašoj web stranici, što pruža maksimalne resurse i bolju kontrolu, ali po višoj cijeni.
 4. Cloud hosting – Umjesto da se oslanja na jedan server, vaša web stranica koristi resurse mreže povezanih servera (oblak).
 5. Upravljani hosting – Pružatelj usluga upravlja i održava server za vas, osiguravajući optimizaciju i sigurnosne usluge.

Prilikom odabira web hostinga, važno je razmotriti potrebe vaše web stranice, očekivani promet, resurse koji su vam potrebni, kao i vaš budžet.

Osim raznih paketa koje ćete pronaći kod raznih hosting poslužitelja, razlikuju se neke vrste web hostinga. Hrvatski hosting Studio4web u ponudi ima razne hostinge koji će opravdati sve vaše potrebe.

Šta je web hosting?

Vrste web hostinga

Shared SSD web hosting

Ovo je hosting namijenjen svima onima koji trebaju pouzdan, brz i siguran hosting server, koji će omogućiti visoku posjećenost stranice zahvaljujući SSD-u.

Reseller web hosting

Ovaj web hosting je namijenjen vlasnicima firma čija je djelatnost stvaranje web stranica. Kada ga zakupite, vi ga možete dijeliti na više manjih hostinga, koji će međusobno biti odvojeni za pristup i moći svaki pohranjivati različitu web stranicu.

VPS

Sve više ljudi odlučuje se na virtualne privatne servere, jer su tako sigurni da će njihova web stranica biti dostupna i brza. Naime, za razliku od shared hostinga, kod VPS-a vi vladate resursima hostinga i nitko drugi ne može preopteretiti performanse servera i uzrokovati sporije učitavanje ili nedostupnost web stranice.

vrste web hostinga
Vrste web hostinga

Registracija domene za web stranicu

Osim hostinga, veoma je važan odabir i prave domene. Registracija domene je postupak koji se odrađuje u svega nekoliko minuta, no prije toga je potrebna i provjera domena.

Tako ćete znati da je vaš naziv slobodan i da ga je moguće registrirati. Domene su adrese web stranica i one su jedinstvene.

U slučaju da je netko već registrirao neku domenu, ona je njegovo vlasništvo i nije moguća njena registracija. Ako je vaša domena zauzeta, možete odabrati novi naziv ili provjeriti je li neka druga ekstenzija dostupna. 

Kada ste odabrali pravi naziv domene koja zadovoljava vaše potrebe, sljedeći korak je registracija domene. 

Jednostavno odaberite domenu koju želite zakupiti i dodajte u košaricu. Registracija domene je moguća na period od minimalno godine dana, pa na više. Jednom kada registrirate domenu, vi je možete produljivati i biti njen vlasnik koliko god dugo plaćate, te vam je nitko drugi ne može oteti.

vrste web hostinga
Koje su vrste web hostinga?

Kako registrirati domenu?

Registracija domene tipično uključuje nekoliko koraka. Evo osnovnog vodiča kako to možete uraditi:

 1. Izaberite Ime Domena: Prvi korak je odabir imena vaše domene. Ime domene bi trebalo biti jedinstveno, lako pamtljivo i relevantno za vašu web stranicu ili poslovanje.
 2. Provjerite Dostupnost: Nakon što ste odabrali ime, trebate provjeriti da li je dostupno. To možete učiniti koristeći usluge provjere dostupnosti domene koje nude većina registrara domena.
 3. Odaberite Registrar Domena: Ako je ime domene dostupno, sljedeći korak je odabir registrara domena. Registrar domena je organizacija ili komercijalno preduzeće koje upravlja rezervacijom internet domena. Primjeri registrara uključuju GoDaddy, Namecheap, Bluehost i druge.
 4. Registracija Domena: Kada odaberete registrar domena, možete započeti proces registracije. To obično uključuje ispunjavanje obrazaca s vašim ličnim i kontakt informacijama. Također, u ovom koraku ćete odabrati dužinu registracije (obično jedna godina, s mogućnošću produženja).
 5. Plaćanje: Nakon što popunite potrebne informacije, sljedeći korak je plaćanje registracije domene. Cijene se mogu razlikovati ovisno o registrar domena i vrsti domene (.com, .net, .org, itd.).
 6. Konfiguracija Domena: Nakon što registrirate domenu i procesuirano je vaše plaćanje, možete konfigurirati svoju domenu. To može uključivati postavljanje DNS postavki, kreiranje email adresa vezanih za domenu, i slično.
 7. Povezivanje s Web Hostingom: Ako imate web stranicu koju želite povezati s vašom novom domenom, trebat će vam web hosting. Neki registrari domena nude hosting usluge, ili možete odabrati drugog pružatelja hosting usluga.

Uvijek je dobro pročitati i razumjeti uvjete i odredbe pružatelja usluga domene, kao i osigurati da vaše osobne informacije ostaju sigurne i zaštićene.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU