back to top
INTERNETGoogle testira veštačku inteligenciju u aplikaciji Maps

Google testira veštačku inteligenciju u aplikaciji Maps

- Advertisement -

Google uvodi generativnu AI u Maps. Ova funkcija je u fazi testiranja i dostupna je samo za određene lokacije i odabrane članove Lokalnih vodiča, ali se čini kao zanimljiva primjena ove tehnologije. U osnovi, alat vam omogućava da razgovarate sa aplikacijom koristeći prirodni jezik kako biste otkrili nove lokacije u svom gradu ili tokom putovanja širom zemlje.

U oba slučaja pitajte aplikaciju za ono što tražite, poput restorana koji može zadovoljiti potrebe vaše grupe prijatelja sa različitim dijetetskim ograničenjima. Veliki jezički modeli kompanije analiziraju informacije o više od 250 miliona lokacija zajedno sa preporukama članova zajednice koji su dio Lokalnih vodiča. Aplikacija će vam predložiti savršeno mesto.

Google tvrdi da će sistem raditi “bez obzira na to koliko su specifične, specijalizovane ili opšte vaše potrebe.” Kompanija daje primjer pretraživanja antikvarnica u San Francisku. Opisuje se situacija u kojoj osoba pita aplikaciju za vintage antikvarnice u gradu. AI modeli analiziraju obližnje lokacije, zajedno sa slikama, ocjenama i recenzijama zajednice. Aplikacija će vam ponuditi niz opcija, sa galerijom slika i sažetcima recenzija.

Budući da je generativna AI, možete ići korak dalje. Ako pitate aplikaciju za preporuku dobrog mjesta za ručak, automatski će tražiti nešto što odgovara retro atmosferi spomenute vintage radnje. Drugim riječima, pamti stvari koje volite, u granicama razuma.

Ova funkcija takođe može biti korišćena i na terenu, sa Google-om koji daje primjer traženja aktivnosti u slučaju iznenadne kiše. Možete dodatno precizirati rezultate postavljanjem dodatnih pitanja. Sve ovo zvuči veoma interesantno, ali funkcija je trenutno ograničena, jer je dostupna samo korisnicima u SAD-u i samo na određenim lokacijama. Kada korisnici u fazi testiranja pruže dovoljno povratnih informacija, trebala bi postati dostupna na više mjesta.

- Advertisement -

Naravno, ovo nije prvi put da Google koristi AI tehnologiju. Nedavno su dodali generativne AI funkcije u Chrome pregledač i učinili svoju AI napravljenu aplikaciju za beleške dostupnom svima u SAD-u. Takođe nastavljaju da unapređuju svog chatbota Bard i dodaju razne AI alate u Pixel telefone.

Izvor: ( www.itvesti.info / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU