back to top
SeoKakve su beneficije novog Google-ovog AI algoritma MUM?

Kakve su beneficije novog Google-ovog AI algoritma MUM?

- Advertisement -

mum ai algoritam

Na Godišnjoj Google konferenciji za programere koja je održana u maju ove godine u Sijetlu, predstavljen je novi AI algoritam pod nazivom MUM. U ovom tekstu otkrivamo koje sve inovacije donosi MUM, te kakav uticaj može imati na korisnike najvećeg svjetskog internet pretraživača, ali i na digitalne marketare.

MUM (skraćenica od Multitask Unified Model) predstavlja redizajniranu tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji koja značajno unaprjeđuje istraživanje na Google-u. Izgrađena na temeljima prethodnog algoritma poznatog kao BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers), MUM se smatra čak hiljadu puta moćnijim. Saznajte više o ovom novom Google algoritmu.

Šta predstavlja Google MUM?

MUM je multimodalni algoritam koji pruža odgovore na složene upite putem procjene informacija u tekstualnim sadržajima na različitim jezicima, fotografijama, te video i audio zapisima.

Multimodalni koncept je tehnika mašinskog učenja koja kombinuje informacije iz više online izvora kako bi pružila jedinstven odgovor na upit. Ova tehnika prikuplja podatke iz različitih medija, kao što su vizualni podaci iz fotografija i video zapisa, jezički podaci iz tekstualnih dokumenata i audio podaci iz zvučnih snimaka.

- Advertisement -

Google je naučio ovaj algoritam da prepoznaje 75 različitih jezika, što značajno poboljšava razumijevanje informacija i detalja. Stoga stručnjaci iz Google tvrde da je MUM hiljadu puta moćniji od BERT-a.

Primjerice, ako pretražujete informacije o muzeju na turističkoj destinaciji, Google MUM će moći automatski prevesti lokalnu web stranicu i pružiti vam tražene podatke, čak i ako ta stranica nije na engleskom jeziku. I to u samo nekoliko sekundi.

Kako MUM utiče na SEO?

Google MUM se oslanja na veštačku inteligenciju kako bi olakšao pretragu korisnicima. Može bolje razumjeti različite vrste sadržaja i povezati informacije kako bi pružio precizne odgovore na složene upite.

Svaka nova nadogradnja u Google pretraživaču donosi nove smjernice za SEO strategiju. MUM otvara nova područja za istraživanje za stručnjake za digitalni marketing.

Unatoč promjenama, objavljivanje relevantnog i informativnog sadržaja koji zadovoljava korisničke potrebe ostaje osnova dobrih SEO praksi. U eri MUM-a moguće su promjene, ali kvalitetan sadržaj ostaje ključan.

Manje zavisnosti od ključnih riječi

Korištenje MUM-a donosi prednost korisnicima jer algoritam može izvlačiti važne informacije iz različitih medija i tema, smanjujući potrebu za ključnim riječima.

Veći značaj audio-vizualnog sadržaja

Pisani sadržaj ostaje važan za SEO, ali MUM koristi video, slikovne i audio zapise za dobivanje informacija, što povećava važnost audio-vizualnog sadržaja za SEO.

Povećana konkurencija 

MUM otvara vrata globalnoj konkurenciji, jer informacije dobivene putem algoritma se uspoređuju s informacijama iz svih dijelova svijeta.

Unaprijeđena glasovna pretraga

Korištenje alata poput Google Assistant, Siri i Alexa mijenja pravila pretrage. Brendovi trebaju uskladiti svoje SEO strategije s ovim promjenama i uključiti elemente veštačke inteligencije u sadržaj.

Kako se pripremiti za Google MUM?

Još uvijek nema dovoljno informacija o tome kako se prilagoditi Google MUM-u, ali nastavak objavljivanja kvalitetnog sadržaja je ključan. Važno je i dalje graditi prepoznatljiv brend putem korisnog i relevantnog sadržaja.

Dodatno, potrebno je voditi računa o strukturiranim podacima na web stranici kako bi se olakšao prijelaz na novi algoritam pretraživača.

Zašto je MUM koristan za korisnike?

MUM značajno olakšava pretragu korisnicima, omogućavajući brže i preciznije dobivanje informacija.

Tri važne činjenice o novom Google algoritmu

  • Da bi MUM bio efikasan, potreban mu je kvalitetan sadržaj. Objavljivanje relevantnog sadržaja postaje još važnije.
  • MUM radi brzo i efikasno, ali se i dalje cijeni kvalitet i količina sadržaja na različitim lokacijama.
  • MUM ruši jezičke barijere, što izlaže sadržaj širom svijeta i povećava konkurenciju.

Da li je Google MUM budućnost SEO-a?

U implementaciji MUM-a nadogradnja organskog sadržaja postaje izazovnija. Kvalitetan sadržaj i dalje ostaje ključan za uspjeh u SEO strategijama.


Izvor: ( digitalcircleweb.com /
ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU