back to top
INTERNETSAD će zabraniti TikTok ukoliko se ne proda?

SAD će zabraniti TikTok ukoliko se ne proda?

- Advertisement -

Samo prije sedmicu dana su izašli izvještaji da novi zakon pokušava natjerati ByteDance da odustane od TikToka ili će se suočiti sa zabranom u Sjedinjenim Američkim Državama. A sada je taj zakon usvojen u Predstavničkom domu SAD-a (sa snažnom bipartitnom podrškom, glasanje je bilo 352-65).

Sljedeća stanica je Senat. Senator Rand Paul se protivi zabrani, pa možda ima nade. Ali ako zakon bude usvojen, predsjednik Joe Biden je izjavio da bi potpisao zakon (iako se kampanja za ponovni izbor Bidena pridružila TikToku prije mjesec dana).

Još 2020. godine, nekoliko američkih kompanija bile su zainteresovane za kupovinu globalnih operacija TikToka, uključujući i Microsoft (TikTok je globalni pandan kineskoj društvenoj mreži Douyin). Međutim, kineski zvaničnici su se protivili takvoj prodaji.

Ali sada smo ponovo otprilike na istom mestu – zakon, ako bude potpisan, zahtijevaće od ByteDance-a da proda u roku od šest mjeseci. Nakon toga, američkim kompanijama će biti zabranjeno da hostuju aplikacije ByteDance-a na svojim prodavnicama aplikacija i pružaju usluge web hostinga. Drugim riječima, TikTok bi bio zabranjen u Apple App Store-u i Google Play Store-u.

Ovo je daleko od gotovog, a postoje mnoge pravne prepreke. Na primjer, prošle godine savezna država Montana zabranila je TikTok, ali nekoliko mjeseci kasnije savezni sudija je blokirao zabranu (i ovo nije bilo prvi put da je zabrana poništena). Naravno, ByteDance i kineski zvaničnici će se zalagati za drugačiji pristup.

- Advertisement -

TikTok je ogroman, dostigao je 1 milijardu mjesečnih korisnika još 2021. godine i bio je prva aplikacija koja je dostigla 10 milijardi dolara u potrošnji unutar aplikacije prošle godine. Postoji mnogo novca koji može biti zarađen ili izgubljen, u zavisnosti od toga kako se pravna situacija razvija.

TikTok nije jedini pod udarom ovdje, uslovno rečeno. Takozvani Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija kontrolisanih od strane stranih neprijatelja takođe može uticati na aplikacije poput WeChata (vlasništvo tehnološkog giganta Tencent).

Neki udruženja u SAD-u također se protive zabrani. Fondacija za elektronske slobode, Američko udruženje za građanske slobode, Centar za demokratiju i organizacija Borba za budućnost su protiv toga i pisali su Odboru za energetiku i trgovinu o ovom pitanju. EFF i ACLU čak su napisali kratak podnesak kako bi podržali poništavanje zabrane u Montani.

Evo šta je EFF napisao u blogu: “Umjesto usvajanja ovog prekomjernog i pogrešno usmjerenog zakona, Kongres bi trebao spriječiti bilo koju kompaniju – bez obzira gdje se nalazi – da prikuplja ogromne količine naših detaljnih ličnih podataka, koji se zatim stavljaju na raspolaganje posrednicima u podacima, američkim vladinim agencijama, pa čak i stranim neprijateljima, uključujući Kinu. Ne bi trebalo da gubimo vrijeme raspravljajući o zakonu koji će biti odbačen zbog ućutkivanja govora miliona Amerikanaca. Umjesto toga, Kongres bi trebao riješiti pravi problem nekontrolisanog kršenja privatnosti potrošača donošenjem sveobuhvatnog zakonodavstva o privatnosti podataka potrošača.”

Izvor: ( www.itvesti.info / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU