back to top
ZANIMLJIVOSTIVidljiva sa Zemlje nakon 70 godina: Rogata kometa

Vidljiva sa Zemlje nakon 70 godina: Rogata kometa

- Advertisement -

Evropska svemirska agencija (ESA) je objavila da će “rogata” kometa 12P/PonsBrooks biti vidljiva sa Zemlje prvi put nakon 70 godina.

Ukoliko vremenske prilike dozvole, kometa će moći biti viđena krajem ovog i početkom narednog mjeseca, i biće vidljiva golim okom, preporučuje se posmatranje pomoću dvogleda ili malog teleskopa.

Da bi se vidio svijetleći rep komete, treba je tražiti na nebu poslije zalaska sunca, iznad horizonta prema zapadu, prenosi Ansa.

Sledećeg juna će dostići minimalnu udaljenost od Zemlje, ali tada više neće biti vidljiva sa sjeverne hemisfere, prema ESA, naredni put će prići Zemlji 2095. godine.

Komet 12P je drevni kosmički ledeni breg, formiran prije otprilike 4,6 milijardi godina.

- Advertisement -

Okvirno svakih 71 godina se vraća u Sunčev sistem i spada u porodicu periodičnih kometa, poput poznatije Halejeve komete.

Prvi put je primijetio astronom Žan-Luj Pons 12. jula 1812, a kometa 12P je ponovo otkrivena u svom sljedećem prolazu blizu Zemlje, 1883. godine, od strane Vilijama Roberta Bruksa, po kome je i dobila ime, prenosi Tanjug.

Njeno jezgro, široko 30 kilometara, je neka vrsta prljave snežne grude, aglomeracija leda, prašine i kamenitog materijala, koja oslobađa gas i prašinu u blizini Sunca.

Jedna važna karakteristika kometa je povećanje osvjetljenosti, koje se naziva “izlivi”.

Tokom njenog sadašnjeg prolaza, već je zabilježeno deset izliva od prošlog jula, prvi je bio nepravilnog oblika zbog kojeg komet liči na “Milenijumskog sokola” iz filma “Ratova zvijezda”, a zbog toga je dobila ime “rogata” kometa.

Izlivi su takođe zabilježeni 1883. i 1954. godine, a pretpostavlja se da su viđeni iznad Kine 1385. i na italijanskom nebu 1457. godine.

Izvor: ( it-mixer.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU