back to top
INTERNETVlast naredila Google-u da otkrije identitete YouTube gledalaca

Vlast naredila Google-u da otkrije identitete YouTube gledalaca

- Advertisement -


Ako želite sačuvati privatnost svojih ličnih podataka, možda je najbolje da odbacite pametni telefon i druge uređaje te se preselite u kolibu u šumi. Nema više prave privatnosti, jer velike kompanije poput Googlea znaju sve o nama, uključujući šta posjedujemo, šta radimo i čak šta bismo mogli raditi u budućnosti.

Lako je vjerovati da ove informacije ne dijele s nikim, uključujući vladu, osim ako postoji dobar razlog, zar ne? Međutim, američka vlada može narediti Googleu da im preda sve vaše informacije čak i samo zbog gledanja videa na YouTubeu. Evo detalja…

Prema nedavnim izvještajima, američka vlada je nedavno zatražila od Googlea da podijeli lične informacije o nekim korisnicima. Možda biste pomislili da su ovi korisnici uključeni u kriminal nakon čitanja ovoga. Ipak, tačno ko su te osobe nisu tačno znale jer su autoriteti bili neodlučni.

Umjesto toga, tražili su lične informacije od svih koji su gledali određene video zapise objavljene između 1. i 8. januara 2023. Te informacije uključuju imena, adrese, telefonske brojeve, aktivnosti korisnika na Googleu, pa čak i njihove IP adrese. Razlog za ovu situaciju bio je pronalazak osobe na internetu pod korisničkim imenom “elonmuskwhm”.

Osumnjičena osoba se sumnjiči za pranje novca i vođenje nelegalnog poslovanja s prijenosom novca. Da bi ga pronašli, autoriteti su podmuklo slali agente da putem YouTubea šalju tutorijale o mapiranju putem dronova i softvera za proširenu stvarnost. Možda smatrate da je ovo normalno za hvatanje kriminalaca. No, videe su gledali i drugi, a jedan od njih je imao preko 30.000 pregleda.

- Advertisement -

To znači da su podaci potencijalno desetina hiljada korisnika bili izloženi putem ovih videa, koji su bili dostupni bilo kome, uključujući i vas. Ova taktika postavlja pitanja o ravnoteži između online istraga i privatnosti korisnika. Nažalost, Google je morao otkriti te podatke. Stoga, ako vam je stalo do privatnosti ličnih podataka, jedino što možete učiniti je živjeti u kolibi duboko u šumi.

Izvor: ( www.itvesti.info / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU