back to top
INTERNETWhatsApp uvodi sistem passkeyeva na iOS-u

WhatsApp uvodi sistem passkeyeva na iOS-u

- Advertisement -

WhatsApp radi na implementaciji podrške za passkey na iOS-u, prema informacijama koje prate funkcije.

Popularna aplikacija za razmjenu poruka u vlasništvu kompanije Meta donosi podršku za passkey – tehnologiju autentikacije bez lozinke koja vam omogućava da se prijavite koristeći vašu biometriju – na WhatsApp za iOS.

Funkcija passkey je već dostupna na WhatsApp-u za Android, ali izgleda da će uskoro biti dostupna i na WhatsApp-u za iOS. Korisnici koji koriste najnoviju verziju iOS-a trebalo bi da mogu da pristupe ovoj funkciji sa nadolazećim ažuriranjem.

Informator o funkcijama WABetaInfo primijetio je novi meni vezan za passkey u najnovijoj verziji WhatsApp beta za iOS 2.24.2.73, što sugeriše da će podrška za ovu funkciju uskoro stići na iOS.

Passkey je mehanizam autentikacije podržan hardverom, dizajniran od strane FIDO Alliance zajedno sa velikim kompanijama poput Apple-a, Google-a i Microsoft-a, koji koristi kriptografiju na korisnikovom uređaju za prijave bez lozinke koje su autentificirane sa Touch ID ili Face ID, smanjujući rizik od phishing napada.

- Advertisement -

Iako najnovija verzija WhatsApp beta za iOS uključuje kod za novi meni passkey, zapravo ga ne možete koristiti jer funkcionalnost još nije omogućena.

WhatsApp će prvo omogućiti funkciju korisnicima na beta testiranju (putem TestFlight-a) prije nego što podrška za passkey bude dostupna svim korisnicima na stabilnoj verziji aplikacije.

Neće svi korisnici iOS-a imati pristup passkeyevima. Samo iPhone modeli koji rade na iOS 17 će podržavati pristup passkeyima trećih strana.

Izvor: ( www.itvesti.info / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU