back to top
INTERNETYouTube je moguće koristiti bez reklama i adblockera, evo kako

YouTube je moguće koristiti bez reklama i adblockera, evo kako

- Advertisement -

YouTube je neosporni resurs zahvaljujući svojoj ogromnoj i jedinstvenoj biblioteci video sadržaja, ali se čini da Google poslednjih vremena koristi tu ekskluzivnost kao način povećanja broja reklama. Bez premium pretplate, prekidi oglasa nisu samo iritantni – mogu biti toliko česti da odvraćaju neke ljude od gledanja YouTube sadržaja. Sada su neki korisnici pronašli način da zaobiđu ovaj problem, a sve što je potrebno je dobar VPN.

Prema nekim postovima na Redditu, povezivanje na internet putem VPN-a i postavljanje lokacije na Albaniju omogućiće vam izbegavanje oglasa prilikom gledanja YouTube-a. Neki korisnici tvrde da je to zato što je ilegalno da YouTube emituje oglase u toj zemlji. Međutim, čini se da to nije slučaj – VPN rupa verovatno radi za korisnike YouTube-a jer Google-ova platforma za oglase još uvek ne podržava albanski jezik (prema Euronews-u). Međutim, kada Google i YouTube prepoznaju jezik, kompanija će ipak morati da se pobrine da se pridržava evropskih i međunarodnih standarda – što se odnosi kako na zakon o autorskim pravima, tako i na poreske propise.

U međuvremenu, povezivanje sa YouTube-om putem albanske IP adrese rezultovaće reprodukcijom monetizovanih videa bez oglasa. Testirali smo i utvrdili da ovo radi i na mobilnim telefonima i na desktopu, i čini se da nema ograničenja sadržaja. Zanimljivo je da je korišćenje YouTube Premium naloga dok ste povezani na VPN u Albaniji rezultiralo upozorenjem da Premium pogodnosti “možda nisu dostupne na vašoj trenutnoj lokaciji” i da “ovde možete videti oglase”. Međutim, oglasi nisu prikazani, bez obzira na status Premium članstva.

Da li će Google na kraju dodati podršku za Albaniju na YouTube-u ostaje da se vidi. Međutim, VPN rupa verovatno neće dugo izbeći pažnju Google-a. Blokatori oglasa su nekada bili pouzdan način za izbegavanje dosadnih oglasa tokom gledanja sadržaja na YouTube-u. S druge strane, Google-ov napor da poveća broj Premium pretplatnika rezultovao je manje radnih opcija – od kojih je jedna blokiranje oglasa.

Nedavno su korisnici YouTube-a primetili usporavanje i manje funkcija kada im je omogućen blokator oglasa na veb lokaciji. Na primer, režimi punog ekrana i pozorišta postaju nedostupni kada se pokuša pregledavanje sadržaja sa blokatorom oglasa. Krajem 2023. godine, Google je napravio male izmene korisničkog interfejsa YouTube-a kako bi smanjio preskakanje oglasa – dugme za preskakanje na veb lokaciji postalo je primetno manje preko oglasa. Iako je sada više neprozirno i možda lakše uočljivo, ipak je potrebno malo vremena da se brzo preskoči prekide tokom gledanja.

- Advertisement -

Iako nije nemoguće gledati YouTube videozapise bez Premium naloga, postaje sve teže to učiniti bez značajnog nivoa frustracije. VPN može pomoći da sakrijete svoju lokaciju dok koristite internet i može ojačati vašu privatnost, ali možda nije dugoročno rešenje za dosadne YouTube oglase. Za sada, vredno je isprobati, ako ne možete podneti sve više troškove Premium pretplate.

Izvor: ( www.itvesti.info / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU